Krämig jordärtskocksoppa med smörstekta äpplen och purjo

Höstmat och rotsaker

Ett av mina tidigare barndomsminnen är från skoltiden då jag precis hade börjar ettan. På den tiden hade vi en äldre herre som var rektor, och han brann för natur, odling och mat. Han var ofta var delaktig i aktiviteterna på skolan, och just i detta minne var han huvudpersonen. Skolan hade en innegård – Rosengården. Själva trädgården hade helt förfallit och dörren till denna lilla oas stod alltid låst. Var man olydig nog kunde man klättra över muren och ta sig in, men den var som sagt i så dåligt skick att det fanns roligare platser att vistas på.

Gott och enkelt recept
med jordärtskocka

Äpplen i korgI alla fall tog rektorn tag i projektet att fixa till Rosengården. Vi ettagluttare fick vara med och röja upp och sedan plantera blommor och grönsaker. En av de saker vi fick plantera var just jordärtskockor.

Dessa fula knölar som smakar så gudomligt åkte ner i jorden på vårkanten och fick sedan dras upp på hösten. Därefter fick vi tillsammans med rektorn lära oss laga jordärtskocksoppa i hemkunskapssalen.

Jag minns så väl hur gott det var, dock var den nog inte så lyxig som den här krämiga och lättlagade godingen.

Variera med lax, kyckling eller bacon

Jordärtskocka är ju som bekant lätt att odla och sprider sig gärna som ogräs. Den ger en underbar smak till diverse rätter och går snabbt att tillreda. Jag antar att jag får tacka Christian Hellberg för inspirationen till denna rätt eftersom vi blev bjudna på jordärtskockssoppa under Vinotekets event.

Vin till jordärtskocksoppa

Simonsig ChardonnaySjälv satte jag ihop en hel middag i jordärtskockans tecken och bjöd på passande vinprovning. Under receptet hittar du tips på vin att servera till. Själva provningen och utvärderingen av vinet kan du läsa om här. Denna soppa kan man förstås toppa med vad man vill – just äpplena är verkligen kanogoda, men man kan lika gärna garnera med lax, kyckling eller bacon.

Recept på jordärtskocksoppa med smörstekta äpplen och purjo

Krämig jordärtskocksoppa med smörstekta äpplen och purjo

För: 4 personer

Jordärtskockssoppa:
800g jordärtskocka
4 dl vispgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
3 dl vatten

Topping:
20 cm purjolök
2 små röda äpplen
0,5 tsk råsocker
salt
tryffelolja

1. Skala och hacka jordärtskockorna. Ha ner tillsammans med grädde i en kastrull. Låt puttra ca 10-15 minuter utan lock. När konsistensen börjar bli simmig, kör till en slät smet med en mixerstav. Slå i äppelcidervinägern och smaka av med salt och peppar. Ställ tillbaka på plattan och späd med vatten till lagom konsistens.

2. Skiva purjolök och grovhacka urkärnat äpple. Fräs upp en klick smör i en panna och stek på äpplen och purjolök tillsammans med salt och råsocker.

3. Slå upp soppan i skålar. Stänk över tryffelolja och toppa med smörstekta äpplen och purjo.

Rekommenderat vin till jordärtskockssoppa:
Simonsig Chardonnay (2032) 91:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.