Krossade potatisar med vegansk topping

Fira påsken med goda aptitretare

Det är mycket kött till påsk. Förrätter med kött. Huvudrätter med kött. Aptitretare med kött. Framför allt lamm och kyckling. Därför tänkte jag bjuda på dessa veganska aptitretare som passar fint att bjuda på när det är fest. Dessa krossade potatisar med vegansk topping är också matchade till en vegansk rosécava.

Men på tal om fest. Lagom till när den första färskpotatisen börjar dyka upp är det perfekt att göra en god aptitretare på. Många skålar i bubbel och partajar. God mat och fina aptitretare hör ju då till. Dessa krossade potatisar med vegansk topping är perfekta att servera som en vegansk aptitretare tillsammans med den veganska, rosa cavan till. Du hittar länk till cavan under receptet. Servera dem gärna med en servett så gästerna kan torka fingrarna. Potatisarna behöver inte serveras varma utan går alldeles utmärkt att avnjuta som ljumma.

Enkelt tilltugg till cava

Dessa krossade potatisar passar också bra som ett gott tillbehör till diverse huvudråvaror. Den som äter kött, fisk eller fågel kan öka på mängden potatis och servera dessa krossade potatisar som ett tillbehör till middagen. Och ja, visst passar de lika bra med ett vegetariskt alternativ som huvudråvara. Tack vare den härliga toppingen bestående av hackade hasselnötter, gurka, färsk koriander, schalottenlök och citron blir det en smakrik och fin balans till den frasiga potatisen.

» Här hittar du fler goda recept på aptitretare

Krossade potatisar med vegansk topping

Krossade potatisar med vegansk topping

16 stycken

8 fasta, små potatisar
olja
salt
0,5 dl hackade hasselnötter
3 cm gurka
2 msk hackad färsk koriander
1 liten schalottenlök
1/2 citron

  • Gnugga potatisarna rena och koka dem hela i saltat vatten i cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och slå på kallt vatten så de svalnar en aning.
  • Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt och slå försiktigt sönder potatisarna till två trasiga halvor med en muddlare eller en burk – skalet ska vara nedåt. Fös ihop potatiskrosset om det blir för splittrat när du krossar dem – i ugnen håller de ihop. Salta och ringla över lite olja. Ställ in plåten i 225°C på över- och undervärme i cirka 20-25 minuter eller tills de fått fin yta.
  • Hacka hasselnötter, gurka, färsk koriander och schalottenlök. Blanda och smaka av med citronskal, lite citronsaft samt en skvätt olja. Klicka på röran på de rostade potatisarna.

Rekommenderat vin till: Parés Baltà Pink

Krossade potatisar med vegansk topping (obs lägg upp bilder från resor!)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.