Kryddig bbq-kyckling med coleslaw, ugnsrostad sötpotatis, majskolvar och halloumi

Vad skönt det är med sommar, sol, flip flops och shorts. Ja, det är i alla fall så jag njuter av min sommar de dagar då solen behagar titta fram. Ibland undrar jag varför jag stannar i ett land som är mörkt och kallt under halva året. Å andra sidan är det just dessa kontraster som gör det hela så underbart och fantastiskt. Visst är det också det som vi kalla nordbor kan bli utskrattade för – vår glädje och entusiasm att kasta av oss kläderna och sitta och huttra på uteserveringarna så fort solen tittar fram?

Grillad Kyckling

Nu är vi i alla fall mitt uppe i allt det härliga, och vad är då inte bättre än att laga något gott på grillen? Även om solen lyser med sin frånvaro, och så länge det inte regnar, kan man ta på sig lite varmare kläder och tända grillen.

Jag var nyligen med i tidningen Mitt i. Då grillade vi och diskuterade olika grilltips. I min familj grillar vi som sagt ofta och året runt. I den mån jag hinner står jag gärna vid grillen (som köks-boss har man oftast så mycket annat att rodda med), så hos oss är det inte bara den stereotypa bilden av karl i huset som står och grillar medan fruntimret rusar runt och dukar och fixar sallad. Dock tänder jag sällan grillen. Just också av den ordsaken att jag fixar med annat.

Så vad är mitt bästa tips vid grillen?

Ja förutom de vanliga klyschorna att invänta den rätta glöden och att ha bra verktyg – grillspade och tång, så är det att inte vara för hungrig. Ofta är man så förbaskat hungrig när man står där vid grillen att man brassar på köttet alldeles för tidigt (innan den rätta glöden) vilket istället bara gör det bränt och torrt. Alltså – slå upp något gott i glaset och ta med lite snacks. Det kan vara allt ifrån nötter och salta pinnar, till kallskuren korv, skinka och ost. Vill man vara ännu duktigare kan man göra en förrätt som lagas på grillen eller helt enkelt laga färdiga aptitretare som man tar med ut.

Kryddig bbq-kyckling med coleslaw, ugnsrostad sötpotatis, majskolvar och halloumi

För: 4 personer

Kryddig bbq-kyckling med coleslaw, ugnsrostad sötpotatis, majskolvar och halloumi

Coleslaw:

500g vitkål
1 morot
2 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
salt, peppar, vitlökspulver

Ugnsrostad sötpotatis:

sötpotatis
salt

Kryddig bbq-kyckling:

1 kg kycklingfilé
0,5-1 dl Santa Maria BBQ Grilloil Tomato & Herbs
peppar, chiliflagor

Tillbehör:

2 majskolvar
200g halloumi

1. Strimla vitkålet och riv moroten på de stora hålen på ett rivjärn. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lyft av kastrullen när det kokar. Ha ner vitkål och morot och låt det ligga i cirka 10-15 minuter. Slå av rivet i ett durkslag och krama ur överflödigt vatten. Rör ihop creme fraiche med majonäs. Vänd ner rivet och smaka av med kryddor. Ställ svalt.

2. Skala sötpotatisen och skär den till långa klyftor. Rada upp i en ugnsform och salta. Ha i ugn i 30 minuter, vrid sedan om till grilleffekt och kör ytterligare 15 minuter.

3. Dela varje kycklingfilé till tre bitar. Hetta upp en grillpanna eller invänta fin glöd på grillen. Lägg på kycklingbitarna och pensla med grilloljan. Dra över eppar och chiliflagor. Stek eller grilla till kycklingen är genomlagad.

4. Koka majsen i 10 minuter. Servera med smör och salt. Skiva halloumin och stek eller grilla så den får fina ränder.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.