Kryddig gryta med kikärtor, grönsaker och korv

Mattips med halloumi

De flesta grillar eller steker sin halloumi och har den som tillbehör. För egen del tycker jag halloumi är kanon att riva och ha i gratänger, att röka på grillen, eller varför inte tärna och ha ner i en gryta? Gryta passar utmärkt att servera på vardagar och söndagar eftersom den kan stå och puttra för sig själv samtidigt som man gör annat. Grytor är också kanon att göra mycket av så man får matlådor och flera middagar. Sedan är det bara att värma på.

Smidig buffémat

Kryddig gryta med kikärtor, grönsaker och korv passar även fint till en höstig buffé eftersom den kan lagas till många. Fixar man en stor gryta kan alla sleva upp själva. Till det kan man grilla eller steka på ett lass med korvar av valfri sort som man trär ett träspett igenom när de grillats klart. Detta gör det enklare att äta dem.

Korv på spett som tillbehör

Man kan förstås trä upp korven på spetten innan de steks. Å andra sidan är de lättare att hantera i pannan utan spett, och väljer man att grilla korven finns det risk att spetten brinner upp (trots att man blötlägger dem). Fördelen med att servera denna rätt till buffén är att både (lakto) vegetarianer och köttätare får sig en bit mat. Saknar man fler tillbehör kan man servera en bit baguette eller tortillabröd.

» Fler goda grytor hittar du recept på här

Kryddig gryta med kikärtor, grönsaker och korv

För: 4 personer

Vegetarisk gryta med kikärtor och halloumi

2 gula lökar
5 stora vitlöksklyftor
2 paket halloumi
1 stor zucchini
5 stänger blekselleri
1 orange paprika
1 röd paprika
2 burkar krossade tomater
0,5 dl tomatpuré
1 msk kalvfond
2 msk äppelcidervinäger*
2 burkar kikärtor
salt, peppar, oregano

Tillbehör:

400g lammkorv eller kryddig korv
träspett

1. Hacka lök och vitlöken. Smält smör i en gryta och ha ner löken. Låt den mjukna och ha sedan ner tärnad halloumi. Låt det brynas några minuter.

2. Skär zucchinin till kvartar och skiva selleri. Kärna ur och skär paprikorna till bitar. Ha ner grönsakerna i grytan och låt dem ligga ett par minuter innan du slår på krossade tomater, tomatpuré, kalvfond och äppelcidervinäger. Låt allt puttra ihop några minuter, ha sedan ner sköljda kikärtor. Krydda och låt allt puttra på svag värme under lock cirka 30 minuter.

3. Stek eller grilla lammkorv eller kryddig korv. Trä upp varje korv på ett träspett när den är färdiglagad så blir det fint. Man kan också skiva korven, tillaga den och sedan blanda ner i grytan.

*För diabetesanpassat, byt äppelcidervinäger mot citronsaft.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.