Kryddig gryta med kikärtor, grönsaker och korvspett

En gryta som passar både köttätare och veganer

Vem har sagt att man måste ha korven i grytan? Receptet på denna lite annolrunda gryta kommer från min första kokbok Grytor – lättlagat till vardag och helg och här serveras korven uppträdd på spett. den måste så klart inte serveras på spett, men visst blir det rätt snajdigt? :)

Själva grytan är en vegetarisk, mustig gryta med kikärtor och grönsaker. Förutom korven är den således helt vegetarisk och vegansk. Se bara till att steka löken i vegetabiliskt matfett eller olja så är saken biff… så att säga. På så vis kan man även bjuda sina veganska vänner och familjemedlemmar på denna gryta. De som vill ha kött till får korv på spett.

Gryta är gott, enkelt och smart

Det fina med en gryta är att man kan göra den i förväg. Ju längre den står desto godare blir den eftersom smakerna då får gå ihop ordentligt. Varför inte göra den redan dagen innan? Gryta också perfekt att göra mycket av. Då får man både lunch till matlådan och mat till flera middagar.

Eftersom denna gryta är vegetarisk kan man komplettera med olika tillbehör när man äter resterna. Varför inte lägga i lite grillad kyckling, kokt torsk eller något stekt kött? Det är om man äter kött, förstås. Vill man ha grytan helt vegetarisk kan man krydda upp resterna med exempelvis lite rökt paprikapulver, sesamolja eller hackad chili.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Kryddig gryta med kikärtor, grönsaker och korvspett

Kryddig gryta med kikärtor, grönsaker och korvspett

För: 6 personer

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
4 stjälkar blekselleri
200g fänkål
4 morötter
olja att steka i
500g krossade tomater
6 dl vatten
1 burk kokta kikärtor (400g)
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk malen spiskummin
salt, svartpeppar

Tillbehör:

4 kryddiga korvar
4 träspett
1 kruka färsk koriander

  • Hacka gul lök och finhacka vitlök. Kärna ut och hacka paprika, skiva sellerin strimla fänkålen och skiva morötterna.
  • Värm lite olja i en gryta och lägg i den gula löken. Lägg i vitlöken den när löken mjuknat, låt den värmas någon minut, dra sedan upp värmen. Lägg i urkärnad och paprika, selleri, fänkål och morot.
  • Häll i krossade tomater och skölj ur förpackningen med 6 dl vatten. Skölj kikärtorna och lägg i grytan. Rör i äppelcidervinäger, spiskummin, salt och peppar. Låt allt puttra under lock i 20 minuter.
  • Stek korven och trä upp den på spett. Servera till grytan tillsammans med hackad färsk koriander.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.