Kryddig korvgryta med tomatsås och chorizo

Korvgryta med allt i ett

Den här tiden på året sitter det aldrig fel med en mustig gryta – som en kryddig korvgryta med tomatsås och chorizo. Korv är en ingrediens som passar bra i en gryta. Välj och vraka mellan olika kryddiga korvar för att få in lite olika smak. Jag brukar också välja korvar i olika storlek så det blir lite mer spännande för munnen att tugga runt. I denna gryta tar jag exempelvis en tjockare chorizo och en smalare salsiccia. Man kan så klart också ta lammkorv eller en mildare korv och man inte gillar hettan från chorizo.

Madeleine Landley dukar fint

Med inspiration från Ungern

Inspirationen till den här grytan fick jag när jag var i Ungern får ett par år sedan. Här är korv vanligt, liksom som rökt paprikapulver. Tillsammans med spiskummin och malen koriander blir det en smakrik och färgstark gryta som smakar underbart tillsammans med naturell crème fraiche och en bit nybakt surdegsbröd till. Jag tycker inte att man behöver några särskilda tillbehör i form av kolhydrater, men saknar man det kan man alltid koka potatis eller ris till grytan. Det kan ju förstås vara festligt om man ska bjuda på den när man har gäster.

Ett tillbehör jag däremot brukar servera till emellanåt är rostad majs. Sötman i den passar nämligen bra till den kryddiga grytan. Då rostar du bara kornen från burkmajs i en torr panna. När de börjar knäppa har man i en klick smör som från steka in. Sedan saltar man ett varv. Strössla majskornen över grytan så får du ett gott och lite tuggigt tillbehör. Vill du ha ytterligare ett tips? Kom ihåg att inte ha på dig vita kläder när du äter denna gryta. Servera gärna grytan med ett mjukare rödvin eller en god öl till. Mjölk är ju inte helt fel det heller.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Kryddig korvgryta med tomatsås och chorizo

För: 6 personer

Kryddig korvgryta med tomatsås och chorizo

300g tjock kryddig korv, exempelvis chorizo
180g smal kryddig korv, ex salsiccia
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 morötter
1 röd paprika
3 stjälkar blekselleri
500g krossade tomater
6 dl vatten
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
0,5 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chiliflakes
salt, peppar
0,5 dl hackad persilja

Tillbehör:

crème fraiche*
bröd**

  • Skiva korvarna och stek dem så de får yta runt om.
  • Hacka gul lök. Ha ner löken i en gryta och stek på medeltemperatur tills den mjuknat. Ha ner korven, finhackad vitlök, skivad morot och selleri samt urkärnad och strimlad paprika. Låt det mjukna några minuter under omrörning.
  • Ha i de krossade tomaterna och vatten – skölj gärna ur förpackningen till de krossade tomaterna med vattnet.
  • Rör spiskummin, koriander, rökt paprikapulver, chiliflakes samt salt och peppar. Låt allt puttra under lock i 20 minuter. Strössla över hackad persilja och servera med creme fraiche.

*Är du glutenintolerant skippar du brödet som tillbehör, eller väljer glutenfritt bröd. **För laktosintolerans, ta laktosfri crème fraiche.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.