Kryddig pumpakaka med frosting

På hösten är pumpan i säsong

Det här med Halloween är inget jag firar. I alla fall inte nu för tiden. Förr brukade vi ordna halloweenfest och spöka ut oss och när man var yngre drog man på sig något läskigt och gick ut och partade. Nu för tiden håller jag mig bara till matlagning med pumpa. Pumpa är en av mina favoritråvaror så det är något jag ser fram emot.

Varje år odlar jag egna pumpor. I år blev det halloweenpumpa, hubbard, white boer och hokkaido. Alla dessa är enkla att odla och sköter sig mestadels själva bara de får lite vatten. Jag försöker heller inte sätta något storleksrekord eftersom jag tycker att det är bättre med mindre pumpor. Det gör nämligen att man slipper ha en stor uppskuren pumpa i kylen som kan börja mögla. Så länge pumporna är intakta håller de längre. Då är det perfekt om en pumpa räcker till 2–3 rätter.

Odling pumporMadeleine Landley med pumpaHalloweenpumpa

Dessert med pumpa

I år har jag använt pumpa till att fylla dumplings, jag har tärnat pumpa och haft i några grytor och jag gjort en en kryddig pumpakaka med frosting. Denna god kaka är en smakrik och saftig kaka som bygger på en klassisk morotskaka. Denna smaksätter jag med riven muskotnöt, pomeransskal, kanel och färsk ingefära. Har man ingen färsk ingefära går det bra med pulver. Ett smart knep är också att förvara ingefäran i frysen om man vill att den ska vara lätt att riva och hålla länge. Dock smakar frusen ingefära mindre så om man använder sig av det får man ta mer.

Jag använder som sagt också pumpa. Denna river jag de stora hålen på ett rivjärn – både ett manuellt rivjärn och en hushållsassistent med rivtillsats går bra. Man kan också riva på en mandolin om man har en som river tillräckligt smått. Jag har använt hubbardpumpa i denna kaka, men halloweenpumpa, hokkaido, muscatpumpa och butternut går lika bra. Gör gärna kakan dagen innan den ska serveras så hinner den bli ännu saftigare.

» Här hittar du fler recept med pumpa

Kryddig pumpakaka med frosting

Kryddig pumpakaka med frosting

För: 9–12 bitar

3 ägg
1 dl solrosolja
3 dl strösocker (300g)
3 dl vetemjöl (180g)
2 tsk bakpulver
0,5 tsk malen muskotnöt
0,5 tsk malda pomeransskal
1 tsk malen kanel
1 tsk färs, riven ingefära
250g skalad och urkärnad pumpa

Till formen:

ströbröd
smör

Topping:

150g naturell färskost, ex philadelphia
1 dl florsocker
25g rumsvarmt smör
1/2 lime

  • Vispa ägg, olja och strösocker pösigt. Lägg i vetemjöl, bakpulver, alla kryddor och riven ingefära och rör ihop tills allt blandats ordentligt.
  • Kärna ur och skala pumpan. Riv pumpan på de stora hålen på ett rivjärn. Blanda ner i smeten.
  • Smöra och bröa en springform på 24 cm. Häll i smeten och grädda i 175°C i 50 minuter. Observera att tiden kan variera beroende på ugn – stick ner en tandpetare i mitten av kakan och kolla om den blir blöt när du drar upp den. Grädda i så fall längre.
  • Rör ihop färskost med florsocker och smör – enklast är att göra det med en slickepott. Bre frostingen på kakan när kakan svalnat. Riv över limeskal och servera.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.