Kryddig pumpapaj med digestivebotten

Pumpapaj med dessertvin

Den här ljuvliga pajen lagade jag veckan innan halloween. Det kanske verkar lite märkligt att laga den innan, men eftersom vi varken kommer äta något spöklikt eller med pumpa under själva halloweenhelgen måste man ju få sin beskärda del någon gång. Dessutom hade jag över 6 kilo pumpa som låg och skräpade efter en halloween-fotografering som jag ville ta tillvara på.

Det hela resulterade i en stor middag där pumpa fick spela huvudrollen i alla rätterna. Till förrätt blev det en härligt krämig pumpasoppa, till huvudrätt baconlindad kyckling med panerad pumpa, och till dessert blev det denna goda dessertpaj med pumpa. Hela middagen inleddes med en aptitretare – pumpafyllda quesadillas. Jag passade också på att göra lite olika småpajer med pumpa – både söta och salta som jag frös in.

Pajskal av digestivekex

Jag lagade allt det här ute på landstället. När vi handlade på vägen ut hade jag räknat med att det skulle finnas mjöl så det räckte. Självklart gjorde det inte det. När jag var klar med småpajerna var mjölet slut – och jag som hade tänkt att göra en stor dessertpaj! Efter lite rotande i skåpen hittade jag digestivekex som jag bestämde mig för att mala i en mixer och blanda med smör – precis som i en cheesecake. Själva skalet blir lite smuligt, och vill man så kan man byta vattnet i receptet mot ett ägg.

Vilken pumpa är godast?

Domaine Bousquet Malbec Dulce NaturalTill denna paj valde jag pumpasorten Muscat. Jag tycker att den är godast och har bäst färg, det är nämligen denna som blir mest orange. Halloweenpumpa och butternut är lite gulare i köttet och har inte samma sötma. Får man inte tag i muscatpumpa kan man byta mot Halloweenpumpa som är den näst sötaste i ordningen.

Avnjut det hela med ett glas av dessertvinet Domaine Bousquet Malbec Dulce Natural (79814). Det här är ett underbart dessertvin gjort på druvan Malbec och kommer från Argentina. Jag drack detta vin på en provning och blev omedelbart förälskad. Roligt nog tyckte de som fick smaka pajen och vinet att det var väldigt gott och passade perfekt ihop. Kul, för det var lite av en chansning! Vinet påminner mycket om portvin fast med en mer komplex smak, mer kryddor och fler nyanser.

Paj till Halloween, Thanks Giving eller Jul

Mängden nedan är beräknad till en högre pajform om cirka 24 cm. Den här pajen passar för övrigt precis lika bra till Thanks Giving och jul tack vare sina härligt kryddiga smaker av kanel och apelsin. Tillsammans med dessertvinet blir det en riktig fullträff.

» Fler recept med pumpa hittar du här.

Kryddig pumpapaj med digestivebotten

För: 6-8 personer
Temperatur: 200°C

Kryddig pumpapaj med digestivebotten

Pajfyllning:

900g muscatpumpa
4 dl grädde
2 msk strösocker
1 msk kanel
1 tsk malen muskotnöt
svartpeppar
1 apelsin (skal)
4 ägg

Pajskal:

20 digestivekex
2 dl flytande smör
0,5 dl vatten

Tillbehör:

svartpeppar
creme fraiche

1. Skala och hacka pumpan. Ha ner den i en kastrull tillsammans med grädde. Låt det koka ihop till pumpan mjuknat, cirka 20-25 minuter. Rör om då och då.

2. Rör ihop pumpan med strösocker, kanel, malen muskot, ett par drag på pepparkvarnen och rivet apelsinskal. Låt det svalna en aning och rör sedan i äggen.

3. Kör digestivekexen i en mixer. Blanda digestivesmulet med flytande smör och vatten. Platta ut en form och förgrädda i 10 minuter i 200°C. Ha i pumparöran och grädda pajen längst ner i ugnen i 60 minuter i 200°C. Lägg en bit aluminiumfolie över pajen efter halva tiden så den inte blir bränd på ytan. Servera med lite svartpeppar på toppen och creme fraiche.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Kryddig pumpapaj med digestivebotten är gott och enkelt. Till detta recept hittar du också ett dryckestips som passar till.