Kryddig rabarberchutney

Vad ska man laga av all rabarber?

Visst är det något speciellt när rabarbern börjar titta upp i odlingarna? De konstiga röda knölarna som börjar bukta upp ur marken får mig alltid att tänka lite på någon sci-fi-film. De är faktiskt inte så vackra. När rabarbern väl börjar växa till sig och de första vågiga bladen tittar fram, då blir det däremot desto vackrare. Det är också ungefär då min hjärna börjar mala på nya spännande recept med rabarber.

När man odlar rabarber själv blir det ofta ganska mycket. Vad sjutton ska man då göra med all denna rabarber? Rabarbersylt, inkokt rabarber och rabarberpaj är ju riktiga klassiker, men självklart passar inte bara rabarber i söta anrättningar. Jag tycker att rabarber är precis lika bra i salta rätter där den får lite sälta. Rabarber är exempelvis kul både i en glaze och i midsommarsillen.

kryddig chutney till det grillade

Denna kryddiga rabarberchutney svängde jag ihop som ett tillbehör när vi skulle ha gäster. Det blir en ganska stor laddning så det är perfekt att bjuda på. Självklart måste du inte odla egen rabarber för att laga detta recept på kryddig rabarberchutney – det går precis lika bra med köpt rabarber.

Hur länge chutneyn håller beror naturligtvis på kvalitén på rabarbern samt hur ren burken och verktygen är som du använder. Min höll ett par veckor i kylen, men man kan förlänga livslängden ytterligare genom att tillsätta lite citronsyra och socker. Den här chutneyn är alltså ganska kryddig och passar perfekt till grillat eftersom den får en lite rökig smak från bbq-såsen man blandar i. Slutresultatet blir en sötsyrlig och kryddig chutney

» Här hittar du fler recept med rabarber

Kryddig rabarberchutney

Kryddig rabarberchutney

Ca 1 liter

25g smör
2 röda lökar
750g rabarber
1 dl vatten
2 msk bbq-sås
3-4 msk strösocker
1 nypa torkad oregano
salt, peppar

  • Halvera och skiva rödlöken. Smält smör i en kastrull och ha ner rödlöken. Låt den mjukna på låg värme under omrörning.
  • Skiva rabarbern och ha ner i kastrullen. Låt allt värmas under omrörning i cirka 10 minuter på medelvärme.
  • Rör i vatten, bbq-sås och socker och låt det hela puttra ihop tills rabarbern kokat ner – rör om då och då. Smula i oregano och smaka av med salt och några drag på pepparkvarnen. Ha eventuellt i mer salt och socker om det behövs – låt kryddorna koka in ordentligt innan du har på mer.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.