Kryddig sötpotatissoppa

God och kryddig soppa som aptitretare

Detta recept på kryddig sötpotatissoppa svängde jag ihop här om dagen. Ofta när vi åker utomlands och bor på all inclusive brukar det finnas soppa i buffén. Då brukar vi ta en skål som förrätt innan man hugger in på huvudrätten. Varje gång vi gör detta brukar jag undra varför vi aldrig äten en liten förrättssoppa hemma. Det är trots allt ett trevligt sätt att sparka igång smaklökarna och ha något att äta på medan man lagar maten. En färdig soppa, som man lagat i förväg, är dessutom enkelt att förvara i en glasflaska i kylen och sedan bara slå upp av i små glas – i alla fall om det är en slät soppa som inte innehåller stora bitar av något. I så all kan man förvara den i en burk med snäpplock.

Denna kryddiga soppa gjorde jag av sötpotatis som jag hade haft liggandes i kylen ett tag. Till det hela hade jag i ett gäng härliga kryddor som får en att tänka på det marockanska köket, men även texmex-köket. Sambon påpekade nämligen att den doftade som tacos… Spännande :)

Salta efter behag som farbror Melker

Sötpotatis är ju ganska sött så när man gör denna soppa behöver man en hel del salt. Jag tänker det låta vara osagt hur mycket man ska ta, för alla har olika preferenser när det kommer till salt. En del tycker att det blir alldeles för salt, så man får helt enkelt prova sig fram. För att göra det har man i lite i taget, rör om, låter det koka in under någon minut och smakar sedan av. Smaken ska bli balanserad och sötman i potatisen ska bara anas i bakgrunden. Jag hade säkert i en sisådär 2 till 3 teskedar salt, men man får som sagt prova sig fram. För att få en bra balans har jag också i äppelcidervinäger. Det är ett typiskt knep som väcker liv i de flesta maträtter som innehåller fett och salt och gör att de inte blir så platta.

Den här lilla soppan passar fint att slå upp i små glas och ha som aptitretare. Exempelvis när man har gäster. Då räcker den till 6–8 personer, beroende på hur mycket man häller upp. Som förrätt räcker den ungefär till 4 personer. För arr dryga ut den kan man alltid ha i lite mer vatten och grädde. På bilden har jag dekorerat med lite vinterkyndel och en blomma från mjölkört/rallarros. Det går naturligtvis lika bra med lite färsk timjan. Om du steker i vegetabiliskt matfett och tar en vegetabilisk grädde kan du enkelt göra denna soppa både vegetarisk och vegansk. Enligt receptet nedan blir den lakto-vegetarisk. Använder laktosfri grädde för att göra soppan laktosfri.

» Här hittar du fler recept på soppor som passar som aptitretare

Kryddig sötpotatissoppa

Kryddig sötpotatissoppa

För: 6–8 personer som förrätt i små glas (ca 9–10 dl)

1/2 gul lök
400g sötpotatis
1 stor vitlöksklyfta
smör
6 dl vatten
salt, peppar
2 dl grädde
1 krm vardera av kanel, malen spiskummin, malen koriander, rökt paprikapulver
3 krm chilipulver
2 tsk äppelcidervinäger

  • Hacka löken. Skala och tärna sötpotatisen. Finhacka vitlöken.
  • Ha ner löken i en kastrull med några klickar smör. Fräs den på medelvärme i några minuter och ha sedan ner sötpotatisen. Fräs under omrörning i ytterligare några minuter, ha i vitlöken och låt den värmas med potatisen i 2–3 minuter.
  • Slå på vatten, salta och peppra och låt det sedan puttra under lock i cirka 10 minuter.
  • Slå på grädde och rör i alla kryddorna. Mixa till en slät soppa med hjälp av en mixerstav och ställ sedan tillbaka kastrullen på plattan. Rör i äppelcidervinägern och smaka av med salt och peppar. Observera att det behövs ganska mycket salt. Ha i lite i taget, låt det koka in under någon minut. Smaka sedan av och addera mer salt och med behövs (jag hade i cirka 2–3 teskedar salt, men smaken är som baken, så man får själv avgöra när soppan känns lagom osöt och lagom balanserad). Ha i mer vatten och soppan blir för trögflytande. Slå upp den varma soppan i glas och servera.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.