Kryddiga järpar i pitabröd med fetaost, hummus och tzatziki

God och snabblagad fredagsmat

Jag lagar sällan samma maträtt två gånger, men det finns några få klassiska rätter som jag gärna återgår till. Det är inte så många, men dessa kryddiga järpar i pitabröd med fetaost, hummus och tzatziki är en av dem. Denna rätt är en typisk fredagsrätt där järparna passar precis lika fint att laga på grillen som i en stekpanna. Eftersom den inte kräver så mycket förberedelser är den enkel att svänga ihop, just på fredagarna när vi kommer ut till landet på fredagarna och vill laga någon enkelt, gott och plockigt.

Vill man hålla det hela väldigt kan man förstås köpa både färdig hummus och tzatziki. Jag tycker dock att dessa två såser är enkla att helst gör dem själv (och på så vis slipper eventuella onödiga ingredienser och tillsatser). Utöver dem behöver man bara blanda ingredienserna till järparna och steka dem samt halloumin. Jag älskar ju ost, så inte helt oväntat innehåller denna rätt både halloumi och fetaost. Under receptet hittar du länk till ett prisvärt passande vintips – ett spanskt rödvin som passar prima till dessa mumsiga pitabröd.

RödlökGrillade järparSeñorio de los Llanos Reserva

Spara dina favoritrecept

Glöm inte att du kan spara dina favoriter här i Landleys kök genom att trycka på hjärtat under receptet. Du behöver ingen inloggning och det är helt gratis. Vill du ha fler tips kan du naturligtvis också följa Landleys kök på Facebook, Pinterest eller prenumerera på nyhetsbreven som också är helt kostnadsfria.

» Här hittar du fler goda fredagsrecept

Kryddiga järpar i pitabröd med fetaost, hummus och tzatziki

För: 4 personer

Kryddiga järpar i pitabröd med fetaost, hummus och tzatziki

Hummus:

1 burk/tetra kokta kikärtor
0,5 dl kallpressad rapsolja
1-2 msk vatten
0,5 tsk malen koriander
0,5 tsk malen spiskummin
0,5 tsk vitlökspulver
salt, peppar

Tzatziki:

15 cm gurka
1 vitlöksklyfta
4 dl grekisk eller turkisk yoghurt
salt

Järpar:

1 ägg
1 dl ströbröd
1 tsk chiliflakes
1 tsk grillkrydda
salt, peppar
1 msk senap
600g nötfärs

Övriga tillbehör:

200g halloumi
150g fetaost
1 kvist romanticatomater
1 liten röd lök
30g rucola
4 stora pitabröd/libabröd

  • Skölj kikärtorna och ha ner em i en mixer tillsammans med olivolja. Kör till en smet och späd med vatten till lagom konsistens. Smaka av med koriander, spiskummin, vitlökspulver, salt och peppar.
  • Riv gurkan och låt den rinna av i ett durkslag i cirka 15 minuter. Krama ur den sista vätskan och blanda gurkrivet med pressad vitlök och yoghurt. Smaka av med salt.
  • Blanda ägg och ströbröd med kryddor och senap. Låt blandningen svälla i 10 minuter. Blanda med färsen och forma till avlånga korvar. Stek i smör eller grilla järparna.
  • Skär halloumin till stavar och stek eller grilla dessa. Servera järpar, halloumi och såser med stora pitabröd, smulad fetaost, halverade tomater, skivad rödlök och rucola.

Kryddiga järpar i pitabröd med fetaost, hummus och tzatziki

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.