Kryddiga korvar med linssallad, senapscreme och surkål på skandinaviskt vis

Snabblagat och gott

Snabblagat i all ära – jag hann knappt ens märka att jag hade lagat. Nä, skämt å sido. När jag var på gymet idag bläddrade jag i en tidning och läste en kort artikel om en tjej som hade en korveria, dvs hon sålde och tillverkade korv. Korv är ju gott, så redan där bestämde jag mig för att det skulle bli korv till middag.

Enkel vardagsmat med rustik touch

Vi var ju rätt nyligen i Tyskland och semestrade. I Tyskland är det inte helt ovanligt med korv, surkål och potatissallad. De gånger jag åt det tyckte jag det var helt utan finess. Potatissalladen var trött, mosig och smaklös, korvarna var förstås fina, men utöver det var det inte mycket kärlek. Jag bestämde mig för att ge det tyska köket en andra chans i mitt eget svenska – potatisfritt så klart, eftersom jag skippar allt sånt.

Linssallad

Surkål på skandinaviskt vis

Kryddiga korvar från Scan

Kryddig korv och hemmagjort surkål

Med mig hem kom en grillbricka från Scan med tre sorters korv; Bratwurst, Santoreggia och Txistorra. Till min förvåning var de riktigt bra. Jag är ganska kinking med korv. Min absolut favorit är falukorv. Många tycker att det är hur tråkigt som helst, själv tycker jag det är perfekt eftersom jag gillar smaken och konsistensen, samt att de är broskfria.

Jag blir illamående när jag råkar på en broskbit och tycker det är hur otäckt som helst. De här korvarna i trepacken var hur fina som helst och hade god smak. Kötthalten var det heller inget fel på. I en skål i kylen hade vi kvar senapscreme från tidigare i veckan då vi hade lagat falukorv och grönsakspytt med ost- och senapscreme. Eftersom man ska ta tillvara på resterna och inte kasta i onödan åkte den fram. Det blev perfekt!

» Fler recept med kryddig korv hittar du här.

Kryddig korv med senapscreme och hemmagjort surkål

För: 4 personer

Kryddig korv med senapscreme och hemmagjort surkål

Surkålssallad:

100g vitkål
100g fänkål
5 stora rädisor
1/2 gul lök
1/1 dl äppelcidervinäger
1 msk citronsaft
1 tsk råsocker
salt

Linssallad:

3 dl gula/röda linser
1/2 buljongtärning
2 dl kikärtor
1 morot
1 rött äpple
3 msk extra virgin olivolja
salt, peppar

Senapscreme:

4 msk skånsk senap
100g President färsk getost
1 dl creme fraiche
salt, peppar

600g kryddiga korvar

1. Strimla vitkål, fänkål och rädisor. Skär löken i stora klyftor. Koka upp en kastrull med vatten, lägg kålet i en stor skål och slå det heta vattnet över. Låt ligga ca 5 minuter och slå sedan av vattnet. Stjälp över grönsakerna i en påse och ha ner vinäger, citronsaft, socker och salt. Knyt ihop och låt ligga ca 30 minuter. Vänd runt då och då så att vätskan fördelas jämt.

2. Koka upp en kastrull med vatten, salt och buljong. Vrid ner värmen och ha ner linserna. Låt puttra på svag värme ca 10 minuter. Ha ner kikärtor och skivad morot. Låt sjuda ca 5 minuter till. Rör om, slå av vattnet och ha ner tärnat äpple, olja, salt och peppar.

3. Snitta korvarna och stek dem. Rör ihop ingredienserna till senapscremen och servera.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.