Kryddiga pannbiffar med potatissallad, gräddsås och fetagratinerad zucchini

Husman när den är som bäst

Här om dagen åt vi en middag som fick allas smaklökar att jubla. Vi hade bara tänkt svänga ihop något enkelt av det som fanns i kylen, men det hela slutade med en underbart smakrik anrättning som blev långt bättre än vi hade tänkt. Den här rätten känns väldigt svensk och som typisk husman. Samtidigt har den influenser från medelhavsköket tack vare zucchini, citron och fetaost.

Mat med influenser från medelhavsköket

Vi var två som lagade middagen – jag och sambon. Vi delade upp det så att jag gjorde zucchinin och potatissalladen medan han gjorde biffar, sås och persiljeröra. De lyckliga mottagarna av maten blev mina föräldrar, och alla var överens om att det var de bästa de ätit på länge. Lustigt hur något så trivialt som en kylskåpstömning kan sluta så bra.

Hur ska man tänka med smakerna

Först gick vi igenom och kollade vad som behövde tas om hand om. Därefter modifierade vi smakerna på vissa saker för att få det hela att hålla ihop. Citronen i biffarna var exempelvis något som modifierade efterhand. Likaså att göra tillbehör med olika konsistenser så att inte allt är bara krämigt eller knaprigt. ja, det här är några av mina tips på hur man kan tänka när man komponerar en middag. Jag hoppas det är till hjälp.

Potatissallad med äpple och sockerärtorPersiljeröraFetagratinerad zucchini med champinjoner och vitlök

Kryddiga pannbiffar med potatissallad, gräddsås och fetagratinerad zucchini

För: 4 personer

Potatissallad:

600g potatis
150g sockerärtor
2 röda äpplen
0,5 dl olivolja
salt, peppar, oregano

Fetagratinerad zucchini med champinjoner och vitlök:

400g champinjoner
10 bitar soltorkade tomater
6 vitlöksklyftor
500g zucchini
150g fetaost
salt, peppar, lökpulver

Kryddiga pannbiffar:

1 ägg
1 smulad brödskiva (ex Skogaholm Varsågod)
600g nötfärs
1/2 citron + 1 tsk citronsaft
salt, peppar, lökpulver, timjan

Gräddsås:

3 dl vispgrädde
salt, peppar, oregano

Persiljeröra:

1 dl hackad bladpersilja
1 gul lök
3 msk olivolja
salt, peppar

1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Känn med en tandpetare när potatisen är klar. Slå av det varma vattnet och spola en med kallt så att kokningen avstannar. Tärna upp potatisen och ha ner i en skål tillsammans med halverade sockerärtor. Kärna ut ett äpple och blanda ned äppeltärningar i potatissalladen. Sprinkla över olja och krydda.

2. Skölj champinjonerna rena och skär dem till kvartar. Skiva och skär varje zucchiniskiva till breda stavar. Ringla flytande smör i en ugnsfast form. Fördela ut ett lager champinjoner i botten. Salta och peppra. Finhacka vitlöken och fördela ut hälften ovanpå champinjonerna. Strössla ut ett lager zucchini ovanpå och salta och peppra ett varv. Strimla soltorkade tomater och strössla över. Fortsätt med ytterligare ett lager champinjoner och zucchini. Avsluta med at smula över fetaosten. Ställ in formen i ugnen i totalt 35 minuter i 225°C. Om fetaosten blir bränd kan man vrida om till undervärme efter halva tiden eller lägga över ett lager aluminiumfolie. Tag ut formen 5 minuter innan den är klar och slå av vätskan som bildats i botten. Ställ tillbaka och låt den torka till.

3. Blanda ägg med smulat bröd i en bunke. Låt svälla ett par minuter. Blanda i köttfärsen, zest från en halv citron och cirka 1 tsk citronsaft. Krydda och forma till biffar. Stek i ordentligt med smör på mediumvärme och ös biffarna med en sked under tiden de steks.

4. Lyft ur pannbiffarna och slå på grädde i pannan. Är pannan torr, ha i lite mer smör till biffarna innan de lyfts ur. Vispa ut och smaka av med kryddor. Slå upp en såskanna.

5. Finhacka persilja och gul lök. Blanda med olivolja och kryddor.

Rekommenderat vin till: Prohibition Zinfandel (74299) 99:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.