Kryddiga kycklingklubbor med risotto, svamp och salsa

Festlig vardagsmat med kycklingklubbor

Efter en dag på Mitt Kök-mässan i Älvsjö kom man hem fullastad med nyiköpta delikatesser, trevliga intryck och ett glatt humör. I alla fall så hade jag bestämt mig för att göra risotto för första gången när vi kom hem. Sagt och gjort knåpades ett nytt recept ihop – och det blev toppen. Riktigt festlig vardagsmat.

Jag känner mig även nöjd att jag lyckades övertala sambon att testa kycklingklubbor. Han avskyr mat som måste pillas med, men eftersom att man slapp allt kladd i och med de små folieskydden, så fick jag två tummar upp. Yay!

Ett väldigt gott tips är att prova körsbärsbalsamvinäger på rucolan ifrån Oliviers & Co. I deras butik i Stockholm kan då köpa jättegoda oljor, vinäger, såser, kryddor och en massa annat gott. De har även en webbplats med webshop och adress till butiken. Helt klart något som måste provas!

Kryddiga kycklingklubbor med risotto, svamp och salsa

För: 4 personer

Kryddiga kycklingklubbor med risotto, svamp och salsa

Mojo:
1 röd lök
1 mango
1 liten burk krossadananas (140g)
1 dl krossade tomater
1 msk sambal oelek
salt, peppar, oregano, chilipulver

Risotto:
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
4 dl vatten
1,5 dl vitt vin
1 msk grönsaksfond
2 dl risottoris (arborio- carnoli- eller avoriris)
1 msk creme fraiche
100g stekta trattkantareller
4 msk riven parmesanost
salt, peppar, persilja

Kycklingklubbor:
8 st kycklingklubbor
2 tsk liquid smoke
1 msk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
salt, peppar
aluminiumfolie

Övrigt:

rucola

1. Hetta upp en kastrull med smör och ha i hackad lök. Låt den mjukna långsamt i kastrullen. Skala och hacka mangon. Ha ner den samt ananas och spad tillsammans med löken. Häll på krossade tomater, smaka av med kryddor och låt puttra i cirka 30 minuter på svag värme.

2. Hetta upp en kastrull med smör och ha ner hackad schalottenlök och pressad vitlök. Låt löken mjukna och häll sedan på vatten, vin, grönsaksfond och kryddor. Låt koka upp och ha sedan ner riset. Låt puttra i cirka 20 minuter under lock. Rör om då och då och häll eventuellt på mer väska om det blir för torrt. Rör ner stekt svamp, creme fraiche och parmesanost mot slutet. Smaka av med kryddor.

3. Dra av skinnet från klubborna. Blanda liquid smoke, sambal oelek och pressad vitlök med olja och pensla in kycklingklubborna med det. Hetta upp en grillpanna och genomstek klubborna på båda sidorna. Salta och peppra. Riv remsor av aluminiumfolie och linda runt knoppen så att man får ett handtag att hålla i. Häll upp mojon i en skål och servera alltsammans med lite extra riven parmesan och svartpeppar över risotton samt en tuss med rucola.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.