Kyckling i gräddsås med pasta, soltorkade tomater, spenat och vitlök

Krämig kycklingpasta

Har du sett detta populära recept på stekt lax i gräddsås med soltorkade tomater och spenat? Om vi ska prata om detta recept är det en kombination av riktig goda smaker – helt enkelt några av mina favoritsmaker. Men om man inte gillar fisk, vad gör man då? Då byter man exempelvis mot kyckling och får denna kyckling i gräddsås med pasta, soltorkade tomater, spenat och vitlök.

Dessa två rätter gör jag på ungefär samma vis. Laxen byts alltså mot kyckling medan det vita vinet skippas och mumsiga kikärtor adderas. Som tillbehör passar det himla bra med pasta till. Jag brukat alltid röra ner pastan med såsen innan servering. Då får pastan suga i sig av de goda smakerna i såsen – och det är dessutom enklare att servera utan en massa kastruller på bordet.

Perfekt till helgen med ett glas vin

Den som vill variera det hela byter pastan mot couscous eller de två glutenfria alternativen ris eller quinoa. Nu kanske du började fundera över om det är gott med potatis till istället för pasta eller något av de föreslagna tipsen? Jajjemen. Kokt potatis går bra, men allra godast blir det ändå med stekt potatis.

Denna kyckling i gräddsås med pasta, soltorkade tomater, spenat och vitlök serverar jag allra helst till helgen, men den passar förstås även bra som vardagsmat. Vill du dricka vin till maten passar ett lite fylligare och smörigare vin. En pinot noir från nya världen passar fint om du vill dricka rött vin. Den som föredrar vitt vin kan ta en titt på spanska hyllan och sikta in sin på en verdejo, eller varför inte en lite fylligare chardonnay.

» Här hittar du ännu fler smarriga recept med kyckling

Kyckling i gräddsås med pasta, soltorkade tomater, spenat och vitlök

För: 4 personer

Kyckling i gräddsås med pasta, soltorkade tomater, spenat och vitlök

4 kycklingfiléer eller kycklingbröstfiléer
salt, peppar
smör
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
100g babyspenat
10 bitar soltorkade tomater
1 burk/tetra kokta kikärtor (á 400g)
5 dl grädde
2 msk chipotlepasta
400g spaghetti eller fettuccine
parmesanost eller pecorino

  • Halvera kycklingbitarna på längden och stek dem i smör i en stekpanna. Salta och peppra och stek så de får fin yta runt om. Lyft ur och lägg åt sidan medan du gör såsen.
  • Hacka löken och låt den mjukna i smör i stekpannan. När löken börjar bli genomskinlig, pressa i vitlök och stek ytterligare en minut. Ha ner spenat, strimlade, soltorkade tomater, sköljda kikärtor, grädde och chipotlepasta. Låt allt puttra ihop några minuter så grädden tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Ha ner den stekta kycklingen och låt den puttra med 1-2 minuter.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet från pastan och blanda den med såsen. Servera med riven parmesanost eller pecorino samt blad av färsk basilika.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.