Hel kyckling i Crock Pot med äpple och fänkål

Kycklinggryta i slökokare

Jag minns när jag var liten och tyckte att långfredagen var världens tråkigaste dag. Inget var öppet, det var bara lång-tråkigt… Bättre är det nu när man är äldre och uppskattar att göra ingenting. Dessutom är mycket öppet nu för tiden – om man känner för att göra något. På sistone har jag i alla fall gått och blivit en Crock Pot-junkie (en crack pot?). Från att ha tyckt att det var en helt onödig och dyr grej, så använder vi den nu flera gången i veckan.

Söndagspizzan har ersatts av söndagsgrytan

Söndagspizzan har gått och blivit ersatt av Crock Pot-grytor. Dessutom har den åkt fram flera gånger i veckan. Mina föräldrar fick nyligen prova en rätt som lagades i detta fantastiska redskap. Efter det satt de med nöjda smajl och undrade vad en sån där mackapär kostade.

Recept till Crock Pot

BlomkalsgratängI dag är det i alla fall den där tråkiga, långa dagen. Och vad passar då inte bättre än ett långkok som i lugn och ro får stå och puttra för sig själv? Men var kommer detta märkliga receptnamn ifrån, undrar du säkert nu? Gårdskyckling är ju en sån som går och pickar på gården, men var pickar en stationskyckling? Ja, var den här har gått och pickat är inte så noga, det viktiga är var den är tillagad – i alla fall av namnet att döma.

Jag bor ju på en av Stockholms största tågstationer. Inte i en kartong, som vi brukar skoja om, utan i ett helt vanligt hyreshus. Eftersom den lille fågeln tillagades hemma hos mig – på stationen, fick det bli en stationskyckling. Vitsigt va?

Örtdoftande kyckling med äpple och fänkål

Bunkra upp med färska örter och unna dig ett glas vitt vin. Ja, det ska ju vara vitt vin i grytan, så varför inte unna dig ett glas samtidigt som du står och hackar grönsakerna. Perfekt! Har du inte en Crock Pot så går det förstås lika bra att laga den här grytan ändå. Ställ den i ugn på ca 100° och låt den stå och puttra för sig själv ett par timmar. Ös den gärna några gånger, oavsett om du kör den i Crock Pot eller vanlig gryta – då blir den extra smakrik och mör.

Hel kyckling i Crock Pot med äpple och fänkål

För: 4-6 personer
Tid: 6-9 timmar
Temperatur | Crock Pot: ➀

Kyckling i Crock Pot

Kycklinggryta:

1 stor, gul lök
2 msk flytande smör
1-1,5kg hel, färsk kyckling
3 vitlöksklyftor
2 äpplen
1 litet fänkålshuvud (ca 150g)
4 dl vitt vin
1 msk färsk oregano
1 msk färsk timjan
1 msk färsk persilja
salt, peppar

Blomkålsgratäng:

600g blomkål
1 dl creme fraiche
3 ägg
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

1. Skölj kycklingen noga både invändigt och utvändigt. Skrapa bort eventuellt inkråm som är kvar. Låt rinna av.

2. Hacka upp gul och vit lök och kärna ur och skär äpplena till 8 klyftor vardera. Skiva upp fänkålen. Ringla smör i botten av Crock Poten. Strössla ut löken och lägg kycklingen ovanpå. Fördela ut fänkål, äpplen och vitlök runt om. Salta och peppra och slå sedan på vinet. Riv kryddorna över och avsluta med att ringla lite smör ovanpå allt. Låt stå i minst 6 timmar i lägsta läget.

3. Dela blomkålen till mindre träd. Koka i saltat vatten i cirka 7 minuter. Häll av vattnet och mosa sedan blomkålen slarvigt med en potatismosare. Blanda ihop moset med creme fraiche, ägg och kryddor. Häll ner i en ugnsfast form och låt stå i 225° i 30 minuter. Servera med svartvinbärsgelé.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.