Kyckling i ugn med fetaost, svamp och krämigt mos

Ett gott svamprecept

Idag fick en gammal klassiker nytt liv. När jag och sambon bodde i vår gamla lägenhet, för sisådär tretton år sedan, hade jag en favoriträtt som ofta lagades. På den tiden var de kulinariska utsvävningarna inte lika kreativa som idag, därför ansågs den här rätten vara en av de festligare slagen. I den här vevan började mitt intresse för mat och matlagning växa fram på riktigt.

Vår gamla lägenhet hade för övrigt ett minimalt kök och en spis med tre plattor. Av den enkla anledningen lagades mycket i ugnen – redan då. Trots det lilla köket fanns ett stort utrymme för kreativitet.

Inspirerande recept med svamp

På höstkanten, när svampskogarna skövlats av mig och min mamma, är det inte ovanligt att en hederlig smörstekt brödskiva med svamp hamnar på tallriken. Svampmackan är klassisk! Däremot finns det så många goda saker man kan göra med trattkantareller och allt annat gott man hittar.

Bästa temperaturen för kyckling i ugn

Den här kycklingen är den möraste jag någonsin ätit. Hemligheten, om vi nu kan kalla det för en hemlighet (och ja, jag vet att jag tjatar), är att tillaga kött på låg temperatur under lång tid. Kycklingfiléerna hade jag i ugnen i 2,5 timmar i 125°. Allt ont jag sagt om att kycklingfilé blir torrt måste jag ta tillbaka på studs – det här blev ju kanonbra!

Kyckling i ugn med fetaost, svamp och krämigt mos

Kyckling i ugn med fetaost, svamp och krämigt mos

För: 4 personer

Fetakyckling:
1 kg kycklingfilé
1 rödlök
1 liter färsk blandsvamp
5 lagerblad
2 dl rödvin
150g fetaost
salt, peppar, timjan

Rotsaksmos:
5 morötter
500g rotselleri
1,5 dl vispgrädde
salt, peppar

1. Ringla smör i en ugnsfast form. Lägg ut kycklingfiéerna i formen och ställ in i 125° i 2 timmar.

2. Tag ut formen och öka temperaturen på ugnen till 225°. Strössla ut hackad rödlök och svamp runt om kycklingfiléerna. Fördela ut lagerblad och slå över rödvin. Skär fetaosten till platta stavar och lägg ovanpå kyckingfiéerna. Krydda och ställ in i 25-30 minuter i 225°.

3. Skala och dela morötter och rotselleri till mindre bitar. Koka i saltat vatten till de mjuknat, ca 15-20 minuter. Slå av vattnet och mosa rotsakerna slarvigt med en potatismosare. Slå på grädden och ställ tillbaka kastrullen på plattan ett par minuter så moset får puttra ihop. Smaka av med salt och peppar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.