Finskivad ugnskyckling med lins- och champinjonsallad

Kyckling i ugn

Kyckling i ugn är enkel vardagsmat som ofta lagas hemma hos oss. Kycklingen varierar vi på olika vis genom att välja olika detaljer – ibland gör vi hel kyckling, ibland kycklingfilé och emellanåt kycklingbröst. Jag minns hur jag en gång i tiden brassade på kycklingen hur länge som helst eftersom jag var rädd för allt vad salmonella hette. I dag väljer jag svensk kyckling och oroar mig inte det minsta. Jag lagar det också på lägre temperatur och under kortare tid.

Annorlunda vardagsrecept

Kycklingfiléer brukade jag köra uppåt 45 minuter i 225°C. Ni kan ju förstå att det blev torrt och tråkigt. Låg de i en gratäng som behövde stelna var det förstås en annan sak, men idag kör jag dem istället i 25-30 minuter. Har jag gott om tid drar jag ner temperaturen och låter kycklingen gå längre. Då stressas inte köttet utan blir mört och fint. Runt 175°C brukar blir bra.

Snabbt, enkelt och rätt temperatur

De flesta av kycklingrecepten här i bloggen har en tillagningstemperatur på 225°C. det är för att folk över lag är stressade och har ont om tid när maten ska lagas. Då måste det gå snabbt. Har du alltså lite mer tid, prova att dra ner ugnstemperaturen och köra kycklingen eller köttet lite längre. Jag kan garantera att det blir riktigt bra. Är du osäker på när köttet är klart, använd förslagvsis en termometer för att kontrollera köttets innertemperatur. Man kan också sköra ett snitt och se vilken färg köttsaften har. En gyllene färg är bra.

Finskivad ugnskyckling med lins- och champinjonsallad

Champinjonsallad

Kyckling i ugn med lins- och champinjonsallad

För: 4 personer

Finskivad ugnskyckling:

4 kycklingfiléer
1 röd paprika
1 dl solrosfrön
1/2 citron
salt, peppar, spiskummin, vitlökspulver

Parmesanrostad blomkål och broccoli:

250g broccoli
400g blomkål
2 dl riven parmesanost
3 msk flytande smör
salt, peppar, chiliflagor

Lins- och champinjonsallad:

2 dl röda linser
200g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1/2 silverlök (alt. gul lök)
salt, peppar, timjan

1. Ringla smör i en ugnsfast form. Finskiva kycklingfiléerna och rada upp dem i formen. Krydda och ställ sedan in i 225° i ca 10-15 minuter. Tag ut formen och lägg strängar av solrosfrön och tärnad paprika ovanpå. Riv över citronskal och ställ in ytterligare 15 minuter. Beroende på ugns och hur glest kycklingen ligger varierar tiden. Kontrollera färg eller temperatur för att vara säker – kör den inte för länge, då blir den torr.

2. Dela broccoli och blomkål till mindre träd. Varva träden i en ugnsform med smör, parmesanost och kryddor. Ställ in i 225° i ca 15 minuter.

3. Koka linserna i saltat vatten ca 10-15 minuter på låg värme. Tärna champinjoner och hacka silver- och vitlök. Stek i smör till vätskan reducerats ur svampen. Slå av vattnet på linserna och blanda dessa med svamp och kryddor.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.