Kyckling med äggnudlar, grönsaker och jordnötter

Färdig wokmix eller färska grönsaker?

Färdiga wokmixar i påse är enkelt och smidigt. Men, är det ändå inte lite godare att fixa wokgrönsakerna själv? Det brukar i alla fall jag tycka. Visst finns det många färdiga wokmixar som är riktigt bra – det är också tidssparande och enkelt, för att inte nämna smart, eftersom grönsakerna bara är i säsong under en begränsad tid.

Den som ändå passar på under rätt tid på säsongen och fixar grönsakerna själv kan själv bestämma hur krispiga respektive mjuka grönsakerna ska bli. Det styr man ju helt enkelt genom att steka vissa grönsaker kortare och andra längre. Jag gillar när det fortfarande finns lite kärna och tuggmotstånd kvar i grönsakerna. Lite som när man pratar om pasta och uttrycket al dente.

Börjar man med de grönsaker som kräver längre tillagning, exempelvis rotsaker och broccoli, och sedan avslutar med de som är tunna och krispiga, så som paprika och grönkål, då får man bra konsistens på det hela. Tunnare kålsorter som svartkål och grönkål är också känsliga för att tillagas för länge – då blir de lätt brända och beska. Alltså behöver de bara vara med ett litet tag på slutet.

Madeleine Landley

Enkel vardagsmat

Denna kyckling med äggnudlar, grönsaker och jordnötter är lite som en wok. Man behöver däremot ingen wokpanna för att laga den – en gammal hederlig stekpanna att steka i och en kastrull att koka nudlarna i går utmärkt. Det här är sån där typiskt enkel vardagsmat som man snabbt svänger ihop. Vill man göra det enkelt för sig byter man naturligtvis grönsakerna en färdig wokmix. Några viktiga komponenter i det hela är curryn, srirachasåsen och sesamoljan. Även jordnötter är en viktig del av både smak och konsistens – man vill ju ha lite knaprighet på toppen.

Gillar du inte het mat skippar du habaneron och srirachasåsen. Den som vill äta flexitariskt eller vegetariskt skippar kycklingen. Denna kan man byta mot en köttersättare så som quorn filéer. Eller så adderar man bara tärnad aubergine eller zucchini. Tänk på att äggnudlar innehåller ägg och mjöl. Vill du göra rätten vegansk, alternativt glutenfri, byter du äggnudlarna exempelvis mot risnudlar.

» Här hittar du fler recept på god vardagsmat

Kyckling med äggnudlar, grönsaker och jordnötter

För: 4 personer

Kyckling med äggnudlar, grönsaker och jordnötter

Grönsaker:

1 broccolihuvud
1 morot
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 habanero eller annan chilifrukt
1 röd paprika
100g grönkål
sesamolja
salt, peppar

Kyckling:

3 kycklingfiléer
sesamolja
1 msk gul curry
salt
1 msk srirachasås

Övrigt:

4 portioner äggnudlar
4 msk skalade sesamfrön
salta jordnötter
kokoschips

  • Skär bort den yttersta träiga stam-biten på broccolin och skär broccolin till mindre träd. Gnugga moroten ren och skär den till tunna stavar på cirka 3 centimeter. Grovhacka gula löken och finhacka vitlöken samt habaneron. Kärna ur och strimla paprika. Skär bort den träigaste biten på kvisten på grönkålen och strimla bladen.
  • Hetta upp en stekpanna till medelvärme med sesamolja i och ha ner broccolin. Låt den stekas i cirka 2 minuter och ha sedan ner morötter, lök, vitlök och habanero. Stek ytterligare 2 minuter och ha sedan ner paprika och grönkål. Låt allt mjukna i stekpannan och smaka av med salt och peppar.
  • Tina kycklingfiléerna om de är frysta och skär dem till strimlor. Ha ner kycklingen i en het stekpanna med lite sesamolja och stek så den får yta runt om. Krydda runt om med gul curry, salt och srirachasås. Slå på lite mer sesamolja om det behövs och låt kycklingen gå klart på medelvärme.
  • Koka äggnudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Blanda kycklingen med grönsakernas och nudlarna och strössla över sesamfrön. Servera maten med jordnötter och kokoschips

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.