Kyckling med dijonsenap, potatismos och knaprig gremolata

Testa med kycklinglårfilé istället

Kycklingfilé må vara en smidig och lättlagad styckningsdetalj från kycklingen, dock är jag lite extra förtjust i kycklinglårfiléer. Kycklinglårfilén sitter högst upp på kycklingens lår och är en urbenad bit. Eftersom köttet kommer från låret är det mörkare kött som är saftigt, smakrikt och inte lika magert. Det är framför allt detta jag gillar.

Kycklingfilé är som sagt smidigt, men det är nästan lite tråkigt. Steker man också kycklingfilé för länge blir det torrt. Med kycklinglårfilé är det inte lika stor risk att det blir det. Kycklinglårfilé brukar också vara ganska mycket billigare är filé eller bröstfilé vilket bara är bra om man vill hålla nere matbudgeten.

Saftigt och gott

Denna kyckling med dijonsenap, potatismos och knaprig gremolata gör jag med kycklinglårfiléer som lagas i ugn. Först kryddar man kycklinglårfiléerna på den urbenade insidan och trär upp på ett spett. Lägg på en plåt, pensla med den goda senapsoljan och ställ in i ugnen. Under tiden som kycklingen är i ugnen gör man potatismoset, gremolatan och oljan. Servera gärna med lite rucola, maché eller någon annan sallad du gillar. Eftersom lårfiléerna har skinnet kvar blir de extra saftiga och knapriga och påminner lite om chicken nuggets. Man skulle helt enkelt kunna säga att detta är en lite vuxnade variant av chicken nuggets.

» Här hittar du fler goda recept med kyckling

Kyckling med dijonsenap, potatismos och knaprig gremolata

För: 4 personer

Kyckling med dijonsenap, potatismos och knaprig gremolata

Kyckling med dijonsenap:

8 lårfiléer med skinn
2 msk dijonsenap
6 msk rapsolja
1 msk persillade
salt, peppar

Potatismos:

1,2 kg mjölig potatis
1,5 dl mjölk
salt, peppar, lökpulver

Gremolata:

30g sötmandel (cirka 0,5 dl)
1/2 citron
1/2 kruka bladpersilja
1 vitlöksklyfta
1 nypa salt

Olja:

0,5 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk japansk soja
1 tsk balsamvinäger

  • Lägg ut kycklinglårfiléerna på en skärbräda med den släta utsidan nedåt. Salta och peppra insidan. Rulla ihop varje bit och trä upp dem två och två på spett. Fördela ut på en ugnsplåt. Rör ihop dijonsenap med rapsolja och persillade i en skål. Pensla ovansidan på kycklingrullarna och salta och peppra. Ställ in i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme i 25 minuter. Ta ut efter halva tiden och pensla med mer dijonolja.
  • Skala och dela potatisen till kvartar. Koka i saltat vatten i cirka 15 minuter eller tills potatisen mjuknat. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör ihop med uppvärmd mjölk och smaka av med kryddor.
  • Hacka sötmandeln och rosta den i en torr stekpanna tills den fått färg. Blanda med rivet skal från halv citron samt hackad bladpersilja, en finhackad vitlöksklyfta samt en nypa salt.
  • Rör ihop ingredienserna till oljan och ringla sedan runt maten.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.