Kyckling med nudelsallad, kokos och jordnötter

Kyckling med glasnudlar och sesamolja

Börjar du som jag att längta efter våren? Så fort det vänder för att bli ljusare får åtminstone jag en lite mer motivation. Solen börjar gå upp tidigare och den är uppe längre på kvällen. Bara en timme gör stor skillnad. Under januari var vi en sväng till Kap Verde. Det var tredje gången vi åkte och andra gången vi åkte till ön Sal. Kap Verde är underbart men jag kan förstå att det råder delade meningar om detta resmål. En del tycker att det inte finns något att göra medan andra tycker att det blåser för mycket.

Madeleine LandleyFör egen del gillar jag att inte göra något – det är ju semester, men självklart finns det sak att göra. Jag tycker också att det är skönt att det fläktar efter som det är åtminstone 27°C den här tiden på året. Det är också bara på vintern det blåser där. Enligt dem som jobbar där är det smått olidligt i värmen på sommaren. Hur som helst har vi bara haft det trevligt där och jag rekommenderar detta resmål om man föredrar en kort resa för att komma till massor av sol och värme under vinterhalvåret.

Enkelt och gott

Efter en resa fylld med en massa goda mat – tro det eller ej – börjar man längta efter lite lättare rätter. Grytor är förstås kanon den här tiden på året, men varför inte bryta av det hela med något annat, som denna kyckling med nudelsallad, kokos och jordnötter. Det här är en sån där typisk rätt som passar är äta när som helst. Hemligheten till den goda smaken är sesamoljan. Den lyfter grönsakerna och blir härlig tillsammans med kokoschipsen. Jag brukar köra med Kung Markattas kokoschips eller köpa på lösvikt. Det är alltså inte riven kokos vi talar om här utan större flarn av kokos.

Jag använder helst färska grönsaker till denna maträtt eftersom det blir knaprigast och godast. Har man bråttom eller bara är lite lat kan man naturligtvis ta frysta wokgrönsaker med ungefär samma innehåll. Jag steker allt i vanlig stekpanna, men har man en wokpanna går det lika bra att använda det. Servera det hela med färsk koriander, salta jordnötter, skivad salladslök och sweet chilisås. Mums!

» Här hittar du fler goda recept med nudlar

Kyckling med nudelsallad, kokos och jordnötter

För: 4 personer

Kyckling med nudelsallad, kokos och jordnötter

1 broccolihuvud (250g)
2 morötter
300g glasnudlar
1 röd paprika
65g sockerärtor
2 msk sesamolja
1 dl kokoschips
salt, peppar

Kyckling:

3 kycklingfiléer
1/2 citron
1 msk sesamolja
salt, peppar

Tillbehör:

1/2 kruka färsk koriander
1 dl salta jordnötter
2 salladslökar
sweet chilisås

  • Skär broccolin till mindre träd. Skala broccoli-stammen och skär bort den träiga delen längst ner. Skär stammen till stavar. Koka upp saltat och pepprat vatten och ha ner broccolin. Låt den sjuda i 5 minuter och slå sedan av vattnet.
  • Gnugga morötterna rena och skär dem till remsor med hjälp av en osthyvel eller potatisskalare. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg i glasnudlarna och morotsremsorna och låt dem ligga i det varma vattnet i 5 minuter. Slå av vattnet och skölj sedan morötter och nudlar i kallt vatten.
  • Kärna ut och strimla paprikan. Snoppa och strimla sockerärtorna på längden. Blanda grönsakerna med nudlarna, sesamolja, kokoschips, salt och peppar.
  • Blanda saften från en halv citron med sesamolja. Hetta upp en stekpanna – gärna en grillpanna, och lägg ner kycklingfiléerna. Pensla med citronoljan och salta och peppra. Stek tills kycklingen är genomlagad – cirka 70°C i innertemperatur. Låt kycklingen vila i aluminiumfolie i 10 minuter och skiva den sedan på längden.
  • Servera med färsk koriander, hackade jordnötter, skivad salladslök och sweet chilisås.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.