Kyckling med potatispuré och rostade mandlar (text saknas)

God och festlig vardagsmat

Kyckling, mina vänner. Finns det något godare och finare kött är det? När jag blir sugen på att äta lite nyttigare är det ofta kyckling och fisk som hamnar på tallriken. Dels är dessa typer av kött magrare. Fisk är förstås omega-3-rikt medan kyckling har en jämn och trevlig smak. Dessvärre gillar inte alla fisk. Både fisk och kyckling passar precis lika fint till ris, potatis och andra tillbehör. Samtidigt är de båda utmärkta att lagas i ugn, stekpanna och att kokas.

Recept med kyckling

Kyckling med potatispuré och rostade mandlar lagade jag av en ny produkt från Kronfågel som de valt att kalla för KycklingSteaks. Detta är helt enkelt urbenad klubba med skinn.

Köttet är köttigt och påminner mycket om en bit fläsk – exempelvis entrecôte eller fläskkotlett. När man vill laga något mitt i veckan, eller varför inte till helgen, passar dessa kycklingdelar fintfint att steka på och servera till mumsiga tillbehör.

Variera kycklingen

Kan man inte få tag i chicken steaks kan man förstås lika gärna servera denna rätt med kycklingfiléer, urbenade kycklinglårfiléer eller laga en hel kyckling i ugn som man trancherar och äter till. Vill man heller ha fläskkött eller något vegetariskt går det förstås lika bra. Välj mjölig potatis till din potatispuré eftersom fast potatis gör en puré klistrig.

» Här hittar du fler goda kycklingrecept

Kyckling med potatispuré och rostade mandlar

För: 4 personer

Kyckling med potatispuré och rostade mandlar (text saknas)

Potatis- och rotselleripuré:

500g rotselleri
500g mjölig potatis
1 dl grädde
2 msk hackad dill
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Stekta rotsaker:

500g pumpa
25g smör
4 små lökar
2 msk honung
2 msk citronsaft
salt, peppar
1 dl mandel

Kyckling:

4 KycklingSteaks (se ovan för andra alternativ)
25g smör
4 finhackade vitlöksklyftor
salt, peppar, spiskummin

1. Skala och tärna rotselleri och potatis. Koka den mjuk i saltat vatten i cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och häll i grädden. Kör rotsakerna hastigt med en mixer till en slät smet – kör inte för länge. Smaka av med hackad dill, äppelcidervinäger, salt och peppar. Varmhåll på plattan.

2. Skala och kärna ur pumpan. Skär till tärningar och ha ner i en stekpanna med smör. Skala och halvera lökarna. Låt stekas till de börjar mjukna. Ringla över honung och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Ha ner mandlarna och låt dem stekas med ytterligare en minut.

3. Stek kycklingen med smör, hackad vitlök och kryddor. Ha gärna ner vitlöken på slutet så är det mindre risk att den bränns vid.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.