Kyckling med sötpotatispuré och linsröra

Festlig och god höstmat

Är du som jag och gillar färgglad mat? Då ska du prova denna kyckling med sötpotatispuré och linsröra. Förutom att vara färgglad är den också god och bjuder på härliga texturer. Olika textur är trots att viktigt i maten eftersom det kanske inte är så kul att bara rakt igenom äta en mjuk gegga, eller något man behöver tugga sig febrilt igenom. När man får en blandning av tuggigt, knaprigt, lent och krispigt blir det perfekt. Så är denna rätt. Den bjuder nämligen på alla dessa texturer. När du sätter ihop en rätt nästa gång, försök att tänka på de olika texturerna och hur de samspelar.

I denna middagsrätt använder jag puylinser. Puylinser säljs under lite olika namn; små linser, du puy, spräckliga linser, melerade linser eller delikatesslinser. Texturen på dessa blå- och grönspräckliga linser är inte som vanliga gröna. Dessa linser kokar nämligen inte sönder utan behåller sin spänst efter kokningen. Gröna blir ofta geggiga och passar därför bättre till grytor och soppor där de ska koka sönder. Tänk förstås på att inte koka linserna för hårt – oavsett vilken sort du använder. Linser ska koka i rejält med vatten – jag brukar ta åtminstone 3–4 gånger mer vatten än linser. Sedsn ska vattnet bara sjuda och knappt puttra. Koka upp vattnet, ha i linserna och dra ver värmen. Sedan får de bara cirkulera fritt och långsamt i vattnet. Då blir linserna perfekta.

Madeleine Landley dukarDukning Landleys kök

Vad är puylinser?

Kan du inte få tag i pyulinser går det bra att byta mot svarta belugalinser. Dessa har också ett hårdare skal vilket gör att de brukar behålla sin spänst. Några tips på online-butiker som säljer är; Råvarubutiken som mörkgröna linser Du Puy, hos Body Store hittar du Urtekrams delikatesslinser, hos Raw Food Shop som Gröna Pyulinser samt hos Hemköp som säljer puylinser under namnet Melerade linser.

Den färgglada purén i denna rätt är sötpotatispuré med olivsmak. Smaken från oliver kommer ifrån spadet som gröna oliver med pimento legat i. Jag brukar spara detta när oliverna är slut och ha ner i pastasåser, gratänger, järpar och annat det passar i. Detta har nämligen en god sälta, och som sagt en smak av oliver. Det är ju dumt att kasta bort gratis ingredienser man fått på köpet. Alltså är spad från både ansjovis, matjessill och oliver samt oljan från soltorkade tomater och vitlökar perfekt att spara. Man kan naturligtvis skippa olivsmaken om man inte gillar oliver och bara byta mot samma mängd vatten eller mjölk. Har du ingen libbsticka, som används i linsröran, tar du bara samma mängd finhackad blekselleri, eller bladpersilja och byter mot.

» Här hittar du fler härliga helgrecept

Kyckling med sötpotatispuré och linsröra

Kyckling med sötpotatispuré och linsröra

För: 4 personer

Sötpotatispuré med olivsmak:

500g sötpotatis
4 dl grädde
1 dl spad från gröna oliver
salt, peppar

Linsröra:

2 dl puylinser
8 stora färska champinjoner
1 liten röd lök
8 bitar soltorkade tomater i olja
1 grön chili
1 kvist libbsticka (ca 2 msk strimlad)

Kyckling:

4 kycklingfiléer eller kycklingsteaks
salt, peppar, grillkrydda

  • Skala och tärna sötpotatisen ganska smått (ca 1 cm kuber). Ha ner kuberna i en kastrull och slå på grädde och olivspad. Lägg på ett gläntat lock och låt det hela koka ner i cirka 20 minuter. Mixa till en slät smet med mixerstav och smaka av med en nypa salt och svartpeppar. Ställ tillbaka på varmhållning – är den för rinnig, låt den värmas på lite mer så den reduceras.
  • Koka upp en kastrull med 1 liter saltat vatten och ha ner linserna. Låt dem sjuda under lock i cirka 15-20 minuter. Slå av vattnet genom ett durkslag och skölj linserna i kallt vatten så kokningen avstannar.
  • Finhacka champinjoner och lök. Hacka soltorkade tomater och chili. Ha ner champinjonerna i en torr panna och stek dem under omrörning tills det börjar bli torrt i pannan, ha då i en stor klick smör som får steka in – svampen ska bli kanska torr. Ha i rödlök och grön chili och låt det stekas med några minuter. Blanda det stekta i en skål med linserna, soltorkade tomater och strimlad libbsticka.
  • Stek eller grilla kycklingen till den kommit upp i en innertemperatur på 72°C. Krydda på båda sidor under tillagningen. Om du använder steaks – vilket är superfint kött, stek dem först med skinnsidan nedåt på lite högre temmperatur så att fettet släpps ut och så att skinnet får knaprig yta. Vänd ett par gånger så de blir jämnt tillagade och får dra i sig av kycklingfettet. Lyft ut köttet ut stekpanna och låt det vila några minuter på en skärbräda. Skär det sedan till centimeter tjocka skivor.

Laga Madeleine Landleys goda kyckling med sötpotatispuré och linsröra

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.