Kycklingpanna med bacon, svamp, fikon och chilikokt spetskål

Annorlunda kyckling till middag

Man får inte vara feg när man lagar mat. Det gäller att prova och lära sig av sina misstag, annars kommer man aldrig att lära sig. Ett typiskt misstag jag gjorde förr var att salta för mycket. Det blev nästan oätligt, men med lite socker och creme fraiche gick det dock att rädda.

Ett annat misstag jag har gjort är att blanda två chilisorter – exempelvis sambal oelek och spansk peppar. Gör man det är det lätt att tappa uppfattningen om hur hett det blir. Ibland tar de ut varandra, och ibland blir det så hett att det inte går att äta.

Festligt och gott

Förutom dessa lärdomar är det kul att testa olika smaker ihop. Sött och salt, surt och nötigt. Bara fantasin sätter gränser. Ofta blir det också nästan som bäst när man är djärv och vågar knasa till det ordentligt. Jag har alltid varit en skeptiker till frukt i maten, men nu älskar jag det – ja, allt utom banan vill säga… Bananas are for monkeys. Frukt i maten ger en bra balans och adderar fin sötma till anrättningarna. Har man exempelvis något salt, som en köttbit, balanserar man upp det med nektarin eller äpple. Det blir så himla gott. Här är mitt senaste påhitt – kycklingpanna med bacon, svamp, fikon och chilikokt spetskål. Om det blev gott? Såklart. Servera till festen eller helgen.

» Fler goda recept till helg och fest hittar du här

Kycklingpanna med bacon, svamp, fikon och chilikokt spetskål

För: 4 personer

Kycklingpanna med bacon, svamp, fikon och chilikokt spetskål

Kycklingpanna:

2 vitlöksklyftor
4 kycklingfiléer
1/2 citron
1 granatäpple
300g blandsvamp
2 schalottenlökar
1 paket bacon
4 dl grädde
salt, peppar

Kokt spetskål:

1 l vatten
1 msk sambal oelek
1/2 citron
500g spetskål
0,5 dl creme fraiche
1 liten vitlöksklyfta
1 msk vatten
salt, peppar, persillade

Blomkålsstomp:

600g blomkål
4 dl creme fraiche (34%)
ev 1-2 msk ljus redning
salt, peppar

Övriga tillbehör:

4 fikon
1 knippe sparris

1. Hetta upp en panna med smör och pressa i vitlök. Lägg i hela kycklingfiléer, krydda och pressa över citron. Stek på medelvärme cirka 5 minuter per sida. Slå ur kärnorna ifrån granatäpplet och ha ner i pannan runt om kycklingfiléerna tillsammans med hackad svamp och schalottenlök samt strimlat bacon. När löken mjuknat och baconet fått färg, rör ner grädden. Salta och peppra.

2. Koka upp en kastrull med vatten så det räcker till att täcka spetskålen tillsammans med salt, sambal oelek och citron. Skär spetskålen i fyra klyftor och lägg ner i vattnet. Ansa rotstocken om den är ful, men behåll större delen av den så att det håller ihop. Låt sjuda till det mjuknat, cirka 10 minuter. Lägg samtidigt ett durkslag över kastrullen medan det kokar. Skär bort den träiga delen på sparrisen och ångkoka sparrisarna i durkslaget, under lock i cirka 5-7 minuter. Rör ihop crème fraîche med vitlök, vatten och kryddor. Slå av vattnet från kålen och ringla såsen över spetskålskvartarna.

3. Dela blomkålen till mindre träd och koka den mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och kör blomkålen grovt med en mixerstav. Kör inte för länge så att det blir en puré, du vill gärna ha kvar lite bitar som tuggmotstånd. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i crème fraichen och ljus redning. Hetta upp det hela under omrörning och smaka av med kryddor.

4. Servera med halverade fikon och den ångkokta sparrisen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Kycklingpanna med bacon, svamp, fikon och chilikokt spetskål är ett gott recept med söta och salta smaker. Perfekt till vardag såväl som till fest.