Goda spett till grillen

Semestern är över, men vad gör det? Vi har spenderat helgen ute på landstället med sköna skogspromenader och svampplockning som plåster på såren. På lördagskvällen hade vi gäster och på passade vi på att grilla. Jag älskar att grilla och gör det hela året. Det är förstås inte lika gemytligt att grilla på vintern eftersom det både är mörkt och kallt. Dock är det värt det eftersom det blir så gott – helst på kol eller vedgrill.

Härlig sommarmat till många

Till den här maträtten fick jag fria händer och knåpade ihop en (om jag får säga det själv) riktig smaksuccé! Kyckling och nektarin på spett med avocadosallad bjuder på en härlig av salt, sött, syrligt och nötigt blev perfekt. Kombinera förslagsvis med ett rosévin av ljusare sort.

Salladen kan man gott göra i förväg. Preppa spetten och släng dem på grillen när det är dags att äta. Det här är verkligen en riktig favorit i Landley kök. Det är också därför du hittar det i kategorin Landleys Favoriter – receptkategorin där du hittar alla mina älsklingsrecept.

» Fler goda recept till grillen hittar du här

Kyckling och nektarin på spett med avocadosallad

För: 8-10 personer

Kyckling och nektarinspett med mango och avocadosallad och sval myntasås

Sval örtsås:

12 blad mynta
1/2 kruka koriander
1 knippe bladpersilja
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk honung
5 dl matlagningsyoghurt
75g fetaost
1 vitlöksklyftor
salt, peppar

Svamp:

1 msk flytande smör
5 dl kantareller
2 vitlöksklyftor
1 tsk soja
1 tsk balsamvinäger
0,5 dl vispgrädde
salt, peppar

Sallad:

1 mango
125g sockerärtor
250g miniplommontomater
4 avocado
70g machésallad
70g rucola
4 msk solrosfrön
vinäger, olivolja, salt

Spett:

2 kg kycklingfilé
1/2 citron
1 tsk liquid smoke
2 msk chiliolja (eller naturell oilja)
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, grillkrydda

Till spett:

4 stora röda lökar
vatten
salt
4 nektariner

1. Hacka mynta, koriander och persilja och blanda ihop med äppelcidervinäger, honung och matlagningsyoghurt. Smula ner feta, pressa i vitlök och salta och peppra. Kör till en slät sås med mixerstav och ställ sedan svalt.

2. Rensa kantarellerna och dela större svampar på mitten. Stek kantarellerna till vätskan försvunnit och klicka då i smör. Salta, peppra och pressa i vitlök. Rör ner vinäger, soja och grädde. Låt puttra ihop några minuter.

3. Skala och tärna mango, strimla sockerärtor på längden och halvera plommontomater. Kärna ur och tärna upp avocado och blanda allt med maché och rucola. Rosta solrosfröna i olja och salt. Då de börjar bli gulare i tonen är de klara. Låt dem svalna och strössla ut över salladen. Ringla på olja, vinäger och lite salt.

4. Tina kycklingen. Ansa bort fett och senor och skär kycklingen till mindre bitar. Rör ihop citronsaft, olja, pressad vitlök och kryddor till en glaze som kycklingbitarna penslas med.

4. Skala rödlöken och skär till större bitar. Koka upp vatten och salt i en kastrull, dra kastrullen åt sidan, lägg ner rödlöken och låt det stå cirka 15 minuter. Trä upp kyckling, bitar av rödlök och nektarinklyftor på spett av metall. Grilla till kycklingen är genomlagad. Servera gärna med sweet chilisås.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.