Enkel och god paj med ätlig blast
Mycket som egentligen kan ätas kastas i soporna och på komposten helt i onödan. Vi slösar alldeles för mycket med resurser och det är dags att sluta. Skulle du exempelvis slänga hälften av mjölken i sopen? Det är faktiskt lite samma sak.
I denna paj har fyllningen av kyckling och salami fått sällskap av blasten från rödbetor. Ja, du läste rätt. Rödbetsblast är lite av en hemlig delikatess i grönsakslandet som många inte känner till. Många drar av blasten, sparar betorna och kastar blasten i soporna. Vill du ha mer tips på ätbar blast? Här får du tips på alla möjliga godsaker som kastas helt i onödan och som går att äta.
Kan man äta rödbetsblast?
Rödbetsblast smakar och ser ut som mangold, så råkar man ta fel gör det alltså inget. Blasten från rödbetor är också rik på kalcium och magnesium, till och med mer än i spenat. Tänk dock på att rödbetsblast även innehåller nitrat vilket kan även den ge magont i för stora doser men i denna paj är det så pass lite att det inte ska vara någon fara. Det är just om man överdriver det hela – precis som med allt annat.
Dekorera med ätbara blommor
De små lila blommorna på toppen av den här pajen är gräslöksblommor. Även dessa är ätbara och blir dekorativa. Hur de smakar? Som gräslök förstås. Mer om ätbara blommor, ogräs, blad och skott kan du läsa här.
Kycklingpaj med salami och rödbetsblast
Pajfyllning:
2 kycklingfiléer
1 knippe grön sparris
100g sockerärtor
80 lufttorkad salami (milano)
6 stora blad rödbetsblast
Stanning:
3 ägg
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
Pajdeg:
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram smör
1,5 dl mjölk
1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Mosa ihop mjölet med smöret och häll sedan på mjölken. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan sitt en slät deg. Kavla ut degen och placera över den pajformen. Platta ner degen i formen och förgrädda sedan i 6 minuter i 200°.
2. Strimla upp rödbetsblasten och hetta upp en panna med smör och vitlök. Fräs sedan blasten några minuter tillsammans med salt och peppar.
3. Dela kycklingfiléerna till mindre bitar och stek dem med salt och peppar.
4. Dela sparrisen till mindre bitar. Koka upp vatten och salt, tag av kastrullen från plattan och lägg i sparrisen. Låt ligga i cirka 10 minuter. Dela sockerärtor och salami till mindre bitar och klipp gräslöken.
5. Vispa ihop ägg och creme fraiche med pressad vitlök och kryddor. Ha ner allt innehåll i pajskalet och slå på stanningen. Grädda i 200° i ca 30 minuter. Toppa gärna med några ryckta gräslöksblommor och servera förslagsvis med en sallad på gurka, tomat, jordgubbar och äppelcidervinäger.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.