Kyckling i ugn med grädde, champinjoner och kokt potatis

Kyckling i ugn?

Kyckling i ugn med grädde, champinjoner och kokt potatis är en stor favorit hemma hos många. Så även hos oss. Jag förespråkar ofta att man ska köpa hel kyckling som man styckar upp då det är prisvärt och inte det minsta svårt. Å andra sidan är det himla enkelt och smidigt med kycklingfiléer som man bara plockar fram ut frysen och tinar.

Recept med kycklingfilé

Kyckling i ugn är typisk vardagsmat som de flesta tycker om – och som försvinner i en rasande fart med de rätta tillbehören. Här i Landleys kök finns flera recept på kyckling i ugn. Dock är ändå detta recept ett av mina favoriter. Jag tycker det är allra godast med potatis till kyckling i ugn, men visst går det precis lika bra med ris, quinoa eller couscous för variation.

Jag serverar också gärna en god sallad till kycklingen så man får lite krisp vid sidan av. Receptet på godaste salladen hittar du nedan. Dessutom får du också ett passande vintips om du vill göra middagen extra festligt. Japp, kyckling i ugn med gräddsås, champinjoner och kokt potatis passar precis lika bra att laga till vardagsmat som att njuta av till söndagsmiddag.

Kyckling i ugn med grädde, champinjoner och kokt potatis

För: 4 personer

Kyckling i ugn med grädde, champinjoner och kokt potatis

Kyckling i ugn:

4 kycklingfiléer
2 burkar hela champinjoner
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
salt, peppar
5 dl vispgrädde
2 msk ljus redning
1 knippe färsk timjan
salt, peppar, chiliflakes

Tillbehör:

700g potatis
salt

Sallad:

1 burk kikärtor
1 burk kidneybönor
1/2 röd lök
0,5 dl solrosfrön
några blad sallad (ex gemsallad)
2 msk balsamvinäger
2 msk olja
salt

1. Ansa vitt fett och fästen från kycklingfiléerna. Hetta upp en stekpanna så den är riktigt varm och bryn kycklingfiléerna runt om i smör. Salta och peppra. Lägg över kycklingfiléerna i en ugnsform.

2. Slå av vattnet från champinjonerna. Smält smör i stekpannan, pressa i vitlök och ha ner champinjonerna. Stek dessa så de får fin färg – akta så att vitlöken inte bränns. Ös över i ugnsformen.

3. Strimla purjolök och strössla över. Salta, peppra och dra över chiliflagor. Vispa ihop grädde med redning. Slå över formen och ställ in i 225°C i cirka 30 minuter.

4. Skala potatisen och den koka i saltat vatten.

5. Skölj kikärtor och kidneybönor. Blanda med hackad rödlök, solrosfrön, mindre bitar av sallad samt balsamvinäger, olja och en nypa salt. Servera till kycklingen.

Rekommenderat vin till: Prohibition Zinfandel (74299) 99:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Kyckling i ugn med grädde, champinjoner och kokt potatis lagas lätt med detta recept. Njut som vardagsmat eller söndagsmiddag med passande vintips.