Kyckling i ugn med lingon och salami

Hur ska man variera vardagsmaten?

Är du typen som alltid lagar samma gamla rätter? Mest för att det är bekvämt eller kanske för att du kanske inte riktigt vet hur man ska variera sig? I det Landleyska köket lagas det sällan saker fler gånger. Vid de tillfällen något lagas om är det oftast med små variationer. Man kanske byter något tillbehör, adderar någon smak eller gör det i någon ny form. Några få utvalda recept lagas om eftersom de blev så otroligt goda. Alla mina favoritrecept hittar du under Landleys Favoriter.

Klassisk husman på annorlunda vis

Jag lagar ofta kyckling i ugn eftersom kyckling är ett gott och magert kött. Det finns också olika detaljer att välja på som ger olika slutresultat, så ibland blir det hel kyckling, kycklingbröst eller kycklingfilé. Till det här receptet valde jag kycklingfilé som toppades med lingon och pepparsalami. Lingon är något som oftast hamnar i sylt och hemma hos oss så därför bestämde jag mig för att prova något nytt. Lingon har ju både en söt och en syrlig smak som gör att den passar bra till kycklingens sälta. Tillsammans fettet från korven och pepparn på salamin får rätten ett lyft.

Förslag på söndagsmiddag

Det här är en kul och enkel vardagsrätt som tack vare att den lagas i ugn går snabbt att svänga ihop. Man behöver ju inte stå och trixa med stekpanna vis spisen och oroa sig för att det ska brännas. Servera med den knapriga och smakrika röran med svamp och nötter, och förstås med det underbart krämiga broccolimoset. Bättre husman får man nästan leta efter vare sig det är till vardags eller söndagsmiddag.

Kyckling i ugn med lingon och salami

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Kyckling i ugn med lingon och salami

Kyckling i ugn med lingon och salami:

100g frysta lingon
1 kg kycklingfilé
2x80g peppar och vitlökssalami
100g mandel
salt, svartpeppar, Santa Maria Roasted Garlic and Pepper eller liknande

Broccolicreme:

3 broccolihuvuden
2 dl créme fraiche
salt, svartpeppar, lökpulver

Svamp och nöt-röra:

0,5 dl blandsvamp
1 rödlök
1 dl solrosfrön
1 burk kikärtor
1/2 citron
3 msk extra virgin olivolja
salt, svartpeppar

1. Lina lingonen. Ansa bort eventuella fästen från kycklingfiléerna. Ringla lite olja i botten av en ugnsfast form och lägg ner kycklingfiléerna. krydda ett varv och ställ in i 225°C i cirka 10 minuter. Hacka mandlar och strimla salamin. Tag ut kycklingen och strössla ut salami, nötter och lingon ovanpå. Ställ in ytterligare 15-20 minuter i 225°C (totalt 25-30 minuter).

2. Dela broccolin till mindre träd. Koka dem mjuka i saltat vatten i cirka 20 minuter. Slå av vattnet och mosa broccolin med en potatismosare eller mixerstav. Blanda med creme fraiche och kryddor. Ställ tillbaka på plattan och värm på under omrörning.

3. Stek svampen till vätskan reducerats. Ringla över smör och krydda. Ha ner klyftad rödlök och solrosfrösn. Stek under omrörning cirka 3 minuter. Blanda med sköljda kikärtor, zestad (riven) citron, olivolja samt salt och peppar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.