Kyckling i ugn med mozzarella, valnötter och salami

God mat med italienska smaker

På sistone har jag spenderat mycket tid ute på landet. Lantstället ligger en bit utanför Stockholm och är ett hus med alla faciliteter. Man behöver alltså inte sitta och kura ute i en kall liten stuga med utedass vilket inte riktigt är min melodi. På torsdagarna har jag åkt med mina föräldrar ut efter jobbet och på kvällen lagar vi sedan något gott, tar ett glas vin och umgås.

Snabblagat och enkelt

När man vaknar på fredagen är det hur skönt som helst att bara njuta av lugnet och kunna sitta och jobba i sängen. Att få det här miljöombytet är en skön uppladdning och gör att man orkar med efterföljande vecka. Och visst har de senaste veckorna varit intensiva. Årets Kock har ju som bekant dragit igång och det kan ni läsa om här.

ChampinjonsalladKyckling i ugn med mozzarella, valnötter och salami

Kyckling i ugn

Den här maträtten är en av de godsaker vi lagade när vi kom ut till landet. Vi var ganska trötta just då och väl i butiken kände vi för att göra något enkelt. Det här receptet är lätt och innehåller en massa goda smaker. Det är helt glutenfritt och passar bra när man skippar vita spannmål och äter enligt gi-metoden. Använder man färsk kyckling går det riktigt snabbt att laga eftersom inget behöver tinas. Det är bara att skiva upp allt och stoppa in i ugnen. Medan det sköter sig själv i ugnen fixar man reste och rör ihop den enkla såsen. Svårare n så här behöver det inte vara på en fredag.

Vintips till kycklingen

Under receptet finns också ett gott vin som passar till maten. Detta finns i Systembolagets beställningssortiment och bjuder på toner som passar bra till smakrikedomen i kycklingen och det kryddiga i rucolan. En bra tumregel när man ska matcha mat och vin är att välja ingredienser från samma ursprung som vinet. Nu råkade vi ha denna goda italienare liggandes i vinstället – och visst blev den en bra kombo.

Kyckling i ugn med mozzarella, valnötter och salami

För: 4 personer
Tid: 35 minuter
Temperatur: 225°

Kyckling i ugn med mozzarella, valnötter och salami

Kyckling i ugn:

4 kycklingfiléer
grillkrydda med honungssmak
salt, svartpeppar, lökpulver
2 paket mozzarella (a 125g)
70g salchichon eller annan salami
8 bitar soltorkade tomater
1 dl valnötter

Champinjonsallad:

150g champinjoner
smör
2 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar
1 burk kikärtor
70g rucola
balsamvinäger

Örtcreme:

2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar, persillade

1. Olja en ugnsfast form och sätt ugnen på 225°. Skiva kycklingfiléerna i cirka 3 centimeter tjocka skivor. Lägg ner kycklingen i formen, grädda och ställ in i 10 minuter. Tag ut formen och varva skivor av mozzarella och salami mellan kycklingbitarna. Strimla soltorkade tomater och hacka vaknötterna. Strössla ut över kycklingen och ställ in ytterligare 25 minuter (totalt 35 minuter) i 225°C.

2. Gnugga champinjonerna rena och skär dem till kvartar. Smält smör i en stekpanna och pressa i vitlök. Ha ner champinjonerna och stek dem runt om så de får yta. Skölj kikärtorna och blanda med rucola, champinjonerna, balsamvinäger samt salt och svartpeppar.

3. Rör ihop creme fraiche med kryddor och pressad vitlök.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.