Kyckling i ugn med potatis, gräddsås och svartkål

Som mammas kyckling i ugn

När jag var yngre och bodde hemma brukade min mamma göra hel kyckling i ugn till helgen. Det här var en riktig favoriträtt jag ofta såg fram emot. Potatisen brukade hon koka och den mosade man sedan tillsammans med den goda gräddsåsen på tallriken. Än idag blir jag sugen på riktig husman så här på höstkanten. Då slinker det ofta in rätter i stil med hemrullade köttbullar med potatismos, en gammal klassiker som fyllda isterband – och förstås hel kyckling i ugn.

Kyckling i ugnJag följer aldrig recept eller lagar något på samma vis om jag gör samma rätt igen igen. Det är alltid något jag ändrar eller vidareutvecklar – det blir roligare så! På så vis gick det till när detta recept på hel kyckling i ugn med potatis, gräddsås och svartkål blev till.

Det är i stil med mammas originalrecept, men istället för att koka potatisen till – vilket man naturligtvis kan göra – lagar jag potatisen tillsammans med kycklingen i ugnen. Då blir det färre enskilda tillbehör att hålla reda på och mindre disk. Till det hela serverar jag svartkål och bönor. Det råkade nämligen falla sig så att jag skördat just svartkål och bönor från odlingarna ute på landet. Och jag måste ju bara tillägga – finns det något godare än egenodlat? Nu vet bönor, örter och kål som man vårdat ömt, pysslat om, slagits med mördarsniglar om och vattnat när regnet inte vill samarbeta. De smakar lite extra gott på något vis.

Goda tillbehör

Innertemperatur kycklingVill man hålla det ännu enklare kan man laga svartkålen i ugnen tillsammans med kycklingen. Strössla då ut svartkåls-bitarna runt om kycklingen med potatisen efter halva tiden den varit i ugnen. Då blir det lite allt-på-en-plåt över det hela.

Gräddsåsen gör jag av kycklingskyn och fettet som smälter i ugnen. Jag petar in bitar av smör under kycklingens skinn innan den åker in i ugnen. Det gör den otroligt mör, välsmakande och saftig – även om den får gå lite över rekommenderad innertemperatur. Kryddorna fäster jag bara med lite olja som jag masserar in på kycklingen. Jag använde avocdoolja, men det går lika bra med rapsolja.

Är man sugen på andra tillbehör till kycklingen är det inte svårare än att byta. Kokta morotsstavar är också gott till, liksom svartvinbärsgelé. Kål är dock en riktig goding till de övriga smakerna, så behåll gärna svartkålen, eller byt mot exempelvis grönkål. Libbstickan kan man byta mot bladpersilja. När det kommer till dryck att servera till kycklingen passar mjölk väldigt bra :) Vill man ha vin till kan man slå upp ett glas Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes (2257), alternativt en pinot noir från nya världen.

» Här hittar du fler goda recept på kyckling i ugn

Kyckling i ugn med potatis, gräddsås och svartkål

Kyckling i ugn med potatis, gräddsås och svartkål

För: 4-6 personer

Kyckling i ugn:

1,2-1,5 kg kyckling
50g smör
rapsolja
1 kvist färsk libbsticka
800g mjölig potatis
salt, peppar, grillkrydda

Gräddsås:

1 dl sky från kycklingen
2-3 msk vetemjöl (eller 1-2 msk majsstärkelse för glutenfritt)
1 dl grädde
1-2 dl mjölk
vitlökspulver, lökpulver, grillkrydda
salt, peppar

Tillbehör:

200g bönor, ex haricots verts och vaxbönor + smör + salt
70g svartkål + smör + salt

  • Skölj av kycklingen och lägg den på en ugnsplåt med kant eller en stor ugnsform med bröstet uppåt. Pilla in bitar av smör under skinnet runt om på kycklingen – även vid låren. Pensla kycklingen med lite olja och krydda ordentligt med salt, peppar och grillkrydda.
  • Gnugga potatisen ren och skär den till halvor eller kvartar beroende på storlek. Fördela ut den runt om kycklingen och ringla över lite olja. Salta och peppra. Ställ in i 200°C i 45-55 minuter på varmluft – kycklingen är klar när den har en innertemperatur på cirka 82°C intill benet. Vänd gärna runt potatisarna efter halva tiden så de får en jämn rostning.
  • Häll av skyn i en liten gryta som bildats i formen. Ställ kastrullen på en platta och sikta i mjöl. Vispa ihop med grädde. Låt det koka ihop och rör i mjölk tills såsen fått lagom konsistens. Smaka av såsen med vitlökspulver, lökpulver, grillkrydda, salt och peppar.
  • Snoppa bönorna och koka dem semi-mjuka i saltat vatten – de ska alltså inte vara sladdriga utan ha lite spänst kvar. Beroende på bönornas tjocklek tar det 5-10 minuter. Häll av vattnet och ha ner en klick smör i kastrullen när de fortfarande är varma, samt en nypa salt (gärna flingsalt). Lägg på locket och slunga runt några varv så allt blandas.
  • Skär svartkålen till lagom bitar och stek den i smör på låg temperatur. Smaka av med lite salt. Du kan även tillaga svartkålen enligt tipset uppe i texten. Servera sås, bönor och stekt svartkål till kycklingen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.