Kyckling i ugn med potatis, morötter, bönor och gräddiga kantareller

Kycklingfiléer i ugn

Kyckling i ugn är en rätt som kan varieras på en mängd sätt med olika smaker och tillbehör. Man kan tillaga hel kyckling, kycklingfiléer, kycklinglår eller det man är sugen på. Denna kyckling i ugn med potatis, morötter, bönor och gräddiga kantareller gör jag med kycklingfiléer. Kycklingfilé går fort i ugn om man jämför med hel kyckling eller en detalj med ben.

Till kycklingen serverar jag kokt potatis, morötter och bönor. Alla dessa tre kommer ifrån mina egna odlingar – då smakar de ju så himla mycket godare eftersom man vet hur mycket jobb som är nedlagt. Jag odlar både morötter och bönor i olika färger vilket gör att man kan variera intrycket på tallriken. Använd fast potatis så faller den inte isär när du kokar den.

En höstig helgrätt

Både potatis, morötter och bönor kokar jag i samma kastrull för att göra det enkelt och spara disk. Då börjar jag med potatisen och morötterna. Välj gärna små potatisar, men är potatisarna stora kan man börja med dem så de får lite längre koktid. Är morötterna större än potatisarna kan man göra tvärt om. På slutet lägger jag i bönorna så de får ligga med 2–3 minuter. Är de redan blancherade och frysta brukar det räcka med en minut.

Jag brukar känna med en tandpetare på potatisen och morötterna för att se om de börjar bli klara – och för att kunna tajma när bönorna ska i. Börjar det ena eller det andra bli klart tidigare är det bara att fiska ur det med en stekpincett. Man kan så klart koka de olika grönsakerna separat om man är osäker på hur man ska tajma. Ibland kan ju exempelvis morötterna vara större än potatisen eller vice versa, och man vill ju inte ha sönderkokta grönsaker.

Lila morötter i handPotatis i landMadeleine Landley odling

Ta som sagt gärna morötter i olika färger om du har tillgång till det. Då blir det ännu finare. Jag använder vaxbönor i detta recept men det går lika bra med vanliga haricots verts. Samtidigt som kycklingen är i ugnen semitorkar jag även babytomater. Tomaterna halverar jag på längden och placerar ut i andra änden av ugnsplåten. Sedan får e åka in i ugnen samtidigt som kycklingen. Jag steker också kantareller som sedan får puttra ihop med grädde i en stekpanna. Grädden smaksätter jag med lökpulver, salt, peppar och dill. Det går lika bra med färsk, torkad eller fryst dill.

» Här hittar du fler festliga recept

Kyckling i ugn med potatis, morötter, bönor och gräddiga kantareller

Kyckling i ugn med potatis, morötter, bönor och gräddiga kantareller

För: 4 personer

Grönsaker:

800g små fasta potatisar
4 mellanstora morötter (ca 200g)
200g vaxbönor

Kycklingfiléer och semitorkade tomater:

4 kycklingfiléer
salt, svartpeppar
16 st babyplommontomater (ca 250g)

Gräddiga kantareller:

300g färska kantareller
smör
salt, svartpeppar
4–5 dl grädde
0,5 tsk lökpulver
1 msk hackad dill

Till dekoration:

färsk timjan

  • Tvätta potatis och morötter och koka dem hela i saltat vatten i 10–12 minuter, eller tills de börjat mjukna. Börjar morötterna mjukna först är det bara att plocka ut dem tidigare. Morötterna ska gärna ha lite kärna kvar. Snoppa vaxbönorna och lägg ner dem i kokvattnet när det är 2–3 minuter kvar. Är du osäker på när rotsakerna är klara är det bara att sjuda bönorna i en separat kastrull.
  • Lägg kycklingfiléerna i ena änden av en stor ugnsform och salta och peppra ovansidan. Vill du minimera diskandet lägger du först ett bakplåtspapper i botten av plåten. Halvera tomaterna på längden och lägg dem i andra änden av plåten med den skurna sidan uppåt. Salta ett varv över tomaterna. Ställ in allt i 175°C i cirka 20–25 minuter. Använd gärna en stektermometer och ta ut kycklingen när den kommit upp i en innertemperatur på 70°C. Tomaterna är klara när de fått lite yta och börjar dra ihop sig.
  • Rensa svampen och dela till lagom munsbitar. Värm en stekpanna till medelvärme och lägg i kantarellerna. Fräs runt den något varv och lägg i en stor klick smör. Salta ett varv. När svampen börjat mjukna, slå på grädden och strö över dillen. Låt allt puttra i 4–5 minuter så grädden tjocknar lite. Slå på mer grädde om du vill ha det såsigare.
  • Lägg upp den gräddiga svampen på tallrikar. Lägg på potatisen. Kvarta morötterna på längden och lägg ut på tallrikarna. Fördela ut bönor och semitorkade tomater. Skiva kycklingen och lägg på tallriken. Dekorera gärna med lite färsk timjan.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.