Kycklingbakelser med morotsgratäng och fetafylld spetspaprika

Middag med kyckling

På sistone har jag varit ute och rest mycket, flängt runt på olika event och helt enkelt varit så trött när jag kommit hem att jag inte orkat laga något. Är man inte sugen på att laga mat är det bra att ha en stash i frysen. Å andra sidan blir det extra kul att laga något vid ett annat tillfälle då man faktiskt har tid och hinner vara lite kreativ. En paus skadar aldrig.

Enkelt och gott med en annorlunda kycklingrätt

Den här rätten blev lite som en revolt till alla tråkiga rätter. Jag kände för att göra en mjukvariant på något lite annorlunda och då växte den här rackaren fram. Den är inte det minsta svår att göra men ser ganska kul ut. Kycklingen skivas tunt och varvas med lufttorkad skinka medan en liten gratäng med rotsaker får gräddas i ugnen. Något var och varannan pratar mycket om just nu är brynt smör. Alltså fick lite finstrimlad purjolök mjukna och ta smak av brynt smör. Kanongott och väldigt lätt.

Kycklingbakelser

Fetafylld spetspaprika

Kycklingbakelser med morotsgratäng och fetafylld spetspaprika

För: 4 personer

Kycklingbakelser med morotsgratäng och fetafylld spetspaprika

Kycklingbakelse:
4 kycklingfiléer
100g serranoskinka
salt, peppar, oregano

Morotsgratäng:
2 morötter
100g rotselleri
2 ägg
1 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
10 cm purjolök

Fetafylld spetspaprika:
2 röda spetspaprikor
75g fetaost
1 msk creme fraiche
salt, peppar, vitlökspulver

Äppelcreme:
4 msk kiviks äppelsalsa
1 dl creme fraiche

1. Skär varje kycklingfilé längs med till tre tunna filéer. Lägg en filébit i botten, krydda och lägg sedan en bit serranon ovanpå. Fortsätt med kyckling, en skiva serrano och sedan en avslutande skiva kyckling överst. Krydda mellan varje lager. Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg på kycklingbakelserna.

2. Dela spetspaprikorna på längden och kärna ur dem. Lägg ut halvorna på bakplåtspapper på en plåt med skalsidan uppåt. Rosta i 225° i ca 25-35 minuter. Rör ihop fetaost med creme fraiche och kryddor. Klicka ut röran i ena änden av paprikan och rulla ihop. Lägg rullen ovanpå kycklingbakelsen och fäst eventuellt med en tandpetare.

3. Skala och hacka morötter och rotselleri så smått som möjligt. Vispa ihop ägg och grädde med pressad vitlök, vinäger och kryddor. Skeda ner rotsakerna i småformar och slå på stanningen. Grädda i 225° i ca 25-30 minuter.

4. Finstrimla purjolöken, smält smör i en stekpanna och bryn purjolöken i den. Toppa gratängerna med en tuss purjo.

5. Rör ihop äppelsalsa med creme fraiche och servera till.

 

Mikael Christiansson på Popit rekommenderar dryck:

red”En sydeuropeisk kyckling med spanskt innanmäte, italiensk själ och grekisk side-kick mår som bäst med ett vin från samma del av världen, och i det här fallet blir det Italien.”

”Sältan i serranon och fetaosten tillsammans med sötman i rotfrukterna kommer må bra av ett vin som har generös frukt och relativt mycket smak. Creme fraiche och äpelcidervinäger kommer gilla en skaplig syra, så mitt val av vin landar därför i norra Italien och Barbera d’Asti.”

”Vinerna härifrån brukar ha en generös körsbärsfrukt med inslag av mörk choklad och örter. Kan det bli mycket bättre till en Kycklingbakelse med morotsgratäng och fetafylld spetsparika?”

Rött: Barbera d’Asti Superiore Le Orme (2351) 101:-

Mikael Christiansson bloggar bland annad på Popit – en multiblogg där fyra passionerade skribenter skriver och tipsar om vin, öl och sprit. Gemensamma nämnaren är att de hellre drickes fyra glas med olika innehåll än fyra glas av samma. På Popit provas allt mellan himmel och jord – hemma, på krogen, hos importörerna, på Systembolaget och under resor.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.