Kycklingbiffar med coleslaw, bacon och portabello

Middag med kyckling och bacon

Färdigmalen kycklingfärs går att köpa i butik – själv bestämde jag mig för att mala egen. Det är trots allt väldigt enkelt att mala färs. Man tärnar bara köttet, kör det genom kvarnen, och sen när man är klar slänger man in kvarndelarna i diskmaskinen. Problemet den här gången var bara att jag glömde sätta in kvarndelen. Gissa om jag pressade och våldade de stackars kycklingfiléerna genom kvarnen. Lustigt nog var det inte förrän en vecka senare som jag hittade kvarndelen liggandes i skåpet. Först då insåg jag att det inte var något fel på kvarnen…

Kycklingbiffar

Portobellohattar

Mala egen kycklingfärs

Nåväl. Gott blev det i alla fall trots styrkepasset med maskinen. Coleslaw är en av mina favoritmaträtter. Jag har under åren testat olika sätt att göra coleslaw – både genom olika tillagningssätt, olika typer av kål, med creme fraiche, med matlagningsyoghurt och riven respektive skivad lök. alla dessa coleslaw-recept kan man förstås kika på här i bloggen. Hur som helst har jag i alla fall kommit fram till att det här sättet är det snabbaste sättet att få en riktigt god coleslaw.

Bästa receptet på Coleslaw

En coleslaw behöver till att stå till sig. På så vis kommer smakerna till sin rätt och kålet hinner mjukna. Dessvärre har man sällan den tiden. Då är det här sättet kanon. Tillsammans med de kryddiga portobellohattarna, knaprigt bacon och de fina kycklingbiffarna med dill, blir det här en riktig kanonmiddag – vare sig det är helg eller vardag.

Kycklingbiffar med coleslaw, bacon och portobello

För: 4 personer

Kycklingbiffar med coleslaw, bacon och portobello

Coleslaw:

200g rödkål
200g vitkål
2 morötter
2 dl creme fraiche
salt, peppar

Kycklingbiffar:

1 kg kycklingfiléer (alt 1 kg kycklingfärs)
2 ägg
1 dl ströbröd
150g fetaost
1/2 gul lök
0,5 dl färsk dill
salt, peppar, vitlökspulver
1/2 lime

Smörskirad portobello:

4 portobellosvampar
4 msk smör
rökt paprikaulver, vitlök, chiliflagor
salt, peppar

Tillbehör:

1 paket bacon
250g plommonbabytomater

1. Finstrimla kålen och riv morötterna på de stora hålen på ett rivjärn. Koka upp en kastrull med saltat vatten. När vattnet kokar, tag av kastrullen från plattan. Ha ner kål och morot i vattnet och låt ligga ca 10 minuter. Slå av vattnet och krama ur så mycket vätska som möjligt ut råkosten.

2. Mal kycklingen till färs. Blada ägg, ströbröd, och smulad fetaost med hackad lök och dill samt kycklingfärsen. Krydda och blanda ihop. Smält smör i en stekpanna och klicka i ca 1 dl av kycklingfärsen till varje biff. Stek på båda sidor till biffarna är genomstekta.

3. Tag bort foten på varje portobello och lägg dem med botten uppåt i en ugnsfast form. Klicka på 1 msk smör per svamp och krydda efter behag. Ställ in i 225° i ca 20 minuter.

4. Stek baconet. Servera det hela med plommontomater.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.