Kycklingbiffar med kålsallad och ris

Goda biffar med kycklingfärs

Variera middagen med kycklingfärs! Dessa kycklingbiffar med kålsallad och ris är en enkel och god vardagsrätt som sätter piff på middagen. Är vardagsmaten hemma hos dig i enklare stil kanske detta recept till och med passar till helgen?

Självklart kan du göra dessa biffar med vanlig fläskfärs eller nötfärs om du vill. Dock tycker jag det blir det allra godast med kycklingfärs. Kycklingfärs är nämligen speciell och lite ”torrare” i sin framtoning.

Madeleine Landley

Riktigt god sallad som tillbehör

Salladen till maten är en stekt variant bestående av svartkål, morötter, purjolök, soltorkade tomater och citronsaft. Det blir både smakrikt och färgglatt. Jag älskar tillagade och matiga sallader! Svartkålen kan man byta mot grönkål, eller varför inte mot vitkål?

I receptet nedan finns en ingrediens som kanske behöver vidare presentation. Jag är en sucker för soltorkade tomater i olja, och en olja som blir över använder jag till matlagningen. Det blir så himla god smak. Jag köper ofta ICA:s soltorkade tomater och använder den överblivna oljan att steka i eller att slå över en matig sallad. Jag är också galet förtjust i oljan som blir över från Druvans inlagda chilivitlökar. Oj oj oj säger jag bara, vad god den är! Men nu börjar jag komma från ämnet…

Hur som helst. Ingrediensen *tomatolja i receptet är helt enkelt olja som blivit över från soltorkade tomater. Har du ingen sådan går det naturligtvis bra med annan olja. Exempelvis gammal hederlig kallpressad rapsolja eller olivolja. Kyckling är ju väldigt magert, därför behövs lite extra fett. Är du glutenintolerant tar du glutenfritt ströbröd till biffarna.

» Här hittar du fler goda kycklingrecept

Kycklingbiffar med kålsallad och ris

För: 4 personer (8 biffar)

Kycklingbiffar med kålsallad och ris

Kycklingbiffar:

1 ägg
1 dl ströbröd
3 msk tomatolja*
1 msk dijonsenap
500g kycklingfärs
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver, italiensk salladskrydda

Kålsallad:

150g svartkål
3 morötter
15 cm purjolök
8 bitar soltorkade tomater
1 tsk citronsaft
salt, peppar

Tillbehör:

3 msk färskost med oliv och örter
1 dl creme fraiche
3 dl jasminris + 5 dl vatten

  • Blanda ägg med ströbröd och låt det svälla i 10 minuter. Rör i olja och dijonsenap och vänd sedan i kycklingfärsen och krydda – utan att knåda för mycket. Klicka i cirka 1 deciliter per biff av smeten i en stekpanna med smör. Forma dem runda och platta till dem med en stekspade. Genomstek och se till att de får fin färg på båda sidorna.
  • Skär bort rotsocken på svartkålen om den är träig och strimla bladen. Skär morötterna till smaka stavar (julienne) och skiva purjolöken – ta gärna både vitt och grönt från purjon så blir det fin blandning. Längdstrimla soltorkade tomater. Hetta upp en panna till medelvärme med en stor klick smör (ca 25g) och ha ner grönkålen. Låt dem värmas någon minuter och ha sedan ned morötterna. Låt allt mjukna på medeltemperatur och ha sedan ner purjolöken. Stek ytterligare några minuter och ha sedan ner de soltorkade tomaterna. Pressa över citronsaft och krydda. Varmhåll under lock.
  • Rör ihop en sås av färskost med creme fraiche. Servera med kokt ris (koka upp saltat vatten och ha ner riset. Sjud under lock i 12 minuter.)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.