Kycklingburgare med srirachamajjo och klyftpotatis

Snabblagade burgare med kyckling

Har du tänkt på hur många olika vis man kan äta burgare på? Klassikern är ju naturligtvis en hamburgare bestående av en färsbiff mellan två bröd. Dock tar det ju inte slut där – det är faktiskt bara början! Proteinet i burgaren kan man variera på massor av olika vis med allt ifrån kött och fisk till kyckling och vego. Det man lägger där i kan vara i form av en biff eller fint strimlat. När det kommer till fiskburgare bara måste jag rekommendera dessa fenomenalt goda torskburgare med wasabimajjo och pommes.

Man kan också variera brödet i burgarna mellan typiska hamburgerbröd, vanligt frukostbröd – som en ljus fralla eller mörka råkgusar, wrappa in burgaren i tunnbröd eller tortillabröd, eller varför inte den sötare varianten briochebröd? Jag bara måste ha sallad på min burgare – jag tycker det adderar fräschör och krisp. Självklart kan man variera salladen mellan olika sorter så som maché, rucola eller romansallad. Dressingen behöver naturligtvis inte vara en klassisk hamburgerdressing – bbq-sås, srirachamajjo och wasabimajonnäs är hur gott som helst och adderar både sting och rökig smak. De övriga grönsakerna i burgaren samt tillbehören runt om kan också varieras. Exempelvis behöver man inte alltid ha pommes till burgaren – klyftpotatis eller rostade rotsaksstavar går precis lika bra.

Enkel och snabblagad fredagsmat

Såååå… nu när vi avverkat ett gäng olika förslag på hur man kan man variera sina burgare tänkte jag presentera dagens recept; dessa smarriga kycklingburgare med srirachamajjo och klyftpotatis. Ett stort plus med denna typiska fredagsrätt är att den är så enkel att göra. Kycklingen kan man steka, grilla eller laga i ugnen – jag föredrar någon av de två första metoderna, beroende på vad vädret gör en sugen på. Såsen rör man ihop av majonnäs och srirachasås. Skiva upp sallad och tomat. Under tiden får klyftpotatisen tillagas i ugnen. Strimla kycklingen, montera burgaren och det är klart! Så enkelt är det! Jag serverar det hela med rostad lök eftersom det adderar en härlig crunch och smak. Denna kan man naturligtvis byta mot picklad rödlök som istället adderar syra och lite sötma.

» Här hittar du fler goda rätter till fredagsmyset

Kycklingburgare med srirachamajjo och klyftpotatis

För: 4 personer

Kycklingburgare med srirachamajjo och klyftpotatis

Klyftpotatis:

800g fast potatis
olja/smör
salt, lökpulver

Srirachamajjo:

0,5 dl srirachasås
0,5 dl majonnäs

Trasad kyckling:

2 kycklingfiléer
malen spiskummin
malen koriander
salt, peppar

Tillbehör:

sallad
1 stor tomat
4 hamburgerbröd (ex surdegsbröd)
rostad lök

  • Gnugga potatisarna rena och skär dem till klyftor. Fördela ut dem i en ugnssäker form, ringla över lite olja eller smör och krydda med salt och lökpulver. Ställ in i cirka 30 minuter i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme. Känn med en tandpetare att de är klara. Vänd gärna runt potatisklyftorna efter halva tiden.
  • Rör ihop srirachasås med majonnäs.
  • Tina kycklingfiléerna om de är frysta och stek dem i smör i en stekpanna. Krydda på båda sidor med spiskummin och malen koriander. Salta och peppra. När kycklingen nästan är klar, lyft ut den på en skärbräda och skär dem tätt på längden till smala strimlor.
  • Fördela ut sallad, skivad tomat och trasad kyckling på hamburgerbröden. Avsluta med att ringla över srirachamajjo och ösa på en näve rostad lök.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.