Kycklingcurry med ris

Snabblagad vardagsmat

Är det ändå inte lite intressant hur man kan ändra sig om saker. Jag gillar det faktumet att man får ändra sig om man vill. Inget är gjutet i sten, och saker man tidigare inte gillade kan man lära sig att tycka om. Kanske inte allt, men ganska mycket. Med ett öppet sinne kommer man långt.

För ett par år sedan bjöd jag till och med in mig på en surströmmingsskiva för att se om det var något jag kunde tycka om. Svaret är definitivt nej. Men nu kan jag i alla fall ärligt säga att jag försökte och att det inte är något för mig. Jag gillar inte när folk säger nej utan att veta, eller säger att något är äckligt utan att ha provat.

Gryta med curry

Kycklingcurry med risSom yngre var det flera saker jag inte gillade när det kom till mat. Kokos, frukt i maten, curry… Alla dessa gillar jag mycket idag. Särskilt curry. Jag gav det ett par gånger och lärde mig tycka om det. Idag kan jag få ett riktigt sug efter något med curry. Jag skulle fortfarande aldrig äta en bananmacka med curry – som min mamma älskar, men gärna andra saker med curry – som denna lättlagade och supergoda kycklingcurry med ris.

Eftersom denna currygryta med kyckling och ris är så enkel att göra passar den fint som vardagsmat – men när allt kommer till kritan passar den också fint att bjuda gästerna på till helgen eftersom den är smidig att laga i förväg. Jag tycker också att det är en riktig söndagsrätt.

Kycklingen skar jag i riktigt tunna strimlor genom att skära kycklingfiléerna rakt igenom så de blir hälften så tjocka, dela dem sedan i två på längden och sedan skära till smala bitar med en vass köttkniv. Man kan naturligtvis göra den med stora kycklingbitar, men jag gillar de små bitarna, och det faktum att den då blir ännu mer snabblagad.

Grädde, creme fraiche eller kokosmjölk

I grytan använde jag en blandning av grädde och creme fraiche för att få en bra smak, men självklart kan man köra allt av samma eller byta mot kokosmjölk. Vad gäller riset står det på många förpackningar att det ska koka i 20 minuter. Jag brukar koka riset i 12 minuter eftersom det annars blir helt sönderkokt och trasigt. Jag ser också till att det bara sjuder eftersom riskornen även har en tendens att spricka om det kokar för häftigt. Man kan självklart servera grytan med potatis, pasta, couscous eller något annat tillbehör, om man så önskar.

I currykycklingen använder jag så kallad paprikasallad som är en glasburk med strimlad och inlagd, röd paprika. Denna brukar man kunna hitta bland konserver och tetror i butik. Jag brukar köpa ICA:s paprikasallad, men i brist på länk till denna kan man kika på denna paprikasallad från eldorado som är likvärdig. Då vet du vad du ska leta efter. Servera gärna saltrostade frön till curryn. De adderar både god smak och crunch. Jag har alltid en burk ståendes i kylen – det är ju där nötter och fröer klarar sig som bäst eftersom de innehåller oljor och fetter som kan härskna om de står för varmt.

» Här hittar du fler goda kycklingrecept

Kycklingcurry med ris

Kycklingcurry med ris

För: 6 personer

Kycklingcurry:

700g kycklingfiléer
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk gul curry
2 dl vatten
100g svartkål
1,5 dl paprikasallad
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
salt, peppar

Tillbehör:

3 dl jasminris
sallad, gurka, tomat + äppelcidervinäger

  • Skär kycklingfiléerna rakt igenom så de blir hälften så tjocka och dela dem sedan på två. Skär till smala bitar. Grovhacka löken och finhacka vitlöken.
  • Hetta upp smör i en stekpanna och bryn kycklingbitarna runt om på hög värme. Sänk värmen och ha ner lök och vitlök. Stek tills den mjuknat. Har du en stekpanna med höga kanter/traktörpanna kan du göra rätten i den, ös annars över kyckling och lök i en gryta.
  • Ha ner curry och slå på vatten. Blanda och låt det puttra in någon minut. Strimla svartkålen och ha ner den samt paprikasalladen. Rör i grädde och creme fraiche och krydda. Låt det puttra ihop i 5-10 minuter under lock. Servera med kokt ris och en sallad samt äppelcidervinäger till den.

Kycklingcurry med ris

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.