Kycklingfilé med rostade rotsaker, äpple och yoghurt

Snabblagad och god vardagsmat

Idag bjuder jag på receptet på en enkel favorit – kycklingfilé med rostade rotsaker, äpple och yoghurt. Mat som lagas i ugn är verkligen smidigt. Medan sakerna ligger i ugnen och göttar sig kan man göra annat – som att duka, diska, pilla sig i naveln… eller steka kycklingfiléer.

Ugnen är verkligen en av människans bästa uppfinningar. En gång i tiden var ugnen inte mer än en grop i marken, men idag använder man sig både av gasugnar, eldade ugnar, elektriska ugnar, varmluftsugnar och mikrovågsugnar.

Mat som kan lagas i ugn

Jag blev faktiskt lite nyfiken på vem som uppfann den moderna ugnen, och enligt ryktet sägs det ha varit Francois Cuvllies år 1490 i Alsace. Jag bockar och bugar och är evigt tacksam över hur enkla denna man gjort mina köksberstyr. I detta recept åker morötter, rotselleri, potatis och äpplen in i ugnen och matchar den härligt stekta kycklingen. För att hålla det riktigt enkelt valde jag att servera maten med matlagningsyoghurt som sås, men saknar man krydda kan man gott röra i lite persillade och lökpulver i yoghurt som sås, men saknar man krydda en för att få den mer såslik.

Kyckling med rotsaker

Detta är recept är i alla fall riktigt enkelt och passar perfekt som middag vilken dag som helst – särskilt när man har ont om tid eller inte orkar stå i köket och slava. Under sommaren passar kycklingen utmärkt att grilla – och självklart kan man även tillaga kycklingen i ugnen. Tänk dock på att bryna kycklingen i en stekpanna innan den åker in i ugnen så du får en härligt, välsmakande yta på den.

» Här hittar du fler goda recept med kycklingfilé

Kycklingfilé med rostade rotsaker, äpple och yoghurt

För: 4 personer

Kycklingfilé med rostade rotsaker, äpple och yoghurt

Rostade rotsaker:

500g fast potatis
500g rotselleri
1 stort rött äpple
3 morötter
salt, peppar
1/4 kruka färsk timjan

Kycklingfilé:

4 kycklingfiléer
grillolja
salt, peppar, vitlökspulver

Tillbehör:

2 dl matlagningsyoghurt

1. Skiva potatisen och skär rotselleri till bitar och morötterna till stavar. Kärna ut och skär äpplet till bitar. Ringla olja i en ugnsfast form och ha ner rotsakerna. Salta och peppra. Ställ in i 225°C i 30 minuter eller till rotsakerna mjuknat. Rör gärna om i formen efter halva tiden.

2. Stek eller grilla kycklingfiléerna tillsammans med grillolja och kryddor. Servera med yoghurten.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.