Kycklingfilé med rostade rotsaker, äpple och yoghurt

Snabblagad och god vardagsmat

Idag bjuder jag på receptet på en enkel favorit – kycklingfilé med rostade rotsaker, äpple och yoghurt. Mat som lagas i ugn är verkligen smidigt. Medan sakerna ligger i ugnen och göttar sig kan man göra annat – som att duka, diska, pilla sig i naveln… eller steka kycklingfiléer.

Ugnen är verkligen en av människans bästa uppfinningar. En gång i tiden var ugnen inte mer än en grop i marken, men idag använder man sig både av gasugnar, eldade ugnar, elektriska ugnar, varmluftsugnar och mikrovågsugnar.

Mat som kan lagas i ugn

Jag blev faktiskt lite nyfiken på vem som uppfann den moderna ugnen, och enligt ryktet sägs det ha varit Francois Cuvllies år 1490 i Alsace. Jag bockar och bugar och är evigt tacksam över hur enkla denna man gjort mina köksberstyr. I detta recept åker morötter, rotselleri, potatis och äpplen in i ugnen och matchar den härligt stekta kycklingen. För att hålla det riktigt enkelt valde jag att servera maten med matlagningsyoghurt som sås, men saknar man krydda kan man gott röra i lite persillade och lökpulver i yoghurt som sås, men saknar man krydda en för att få den mer såslik.

Kyckling med rotsaker

Detta är recept är i alla fall riktigt enkelt och passar perfekt som middag vilken dag som helst – särskilt när man har ont om tid eller inte orkar stå i köket och slava. Under sommaren passar kycklingen utmärkt att grilla – och självklart kan man även tillaga kycklingen i ugnen. Tänk dock på att bryna kycklingen i en stekpanna innan den åker in i ugnen så du får en härligt, välsmakande yta på den.

» Här hittar du fler goda recept med kycklingfilé

Kycklingfilé med rostade rotsaker, äpple och yoghurt

För: 4 personer

Kycklingfilé med rostade rotsaker, äpple och yoghurt

Rostade rotsaker:

500g fast potatis
500g rotselleri
1 stort rött äpple
3 morötter
salt, peppar
1/4 kruka färsk timjan

Kycklingfilé:

4 kycklingfiléer
grillolja
salt, peppar, vitlökspulver

Tillbehör:

2 dl matlagningsyoghurt

1. Skiva potatisen och skär rotselleri till bitar och morötterna till stavar. Kärna ut och skär äpplet till bitar. Ringla olja i en ugnsfast form och ha ner rotsakerna. Salta och peppra. Ställ in i 225°C i 30 minuter eller till rotsakerna mjuknat. Rör gärna om i formen efter halva tiden.

2. Stek eller grilla kycklingfiléerna tillsammans med grillolja och kryddor. Servera med yoghurten.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.