Kycklingfiléer i ugn med krossad potatis och gräddsås

Kycklingfiléer i ugn

Åh lyckan jag känner när någon säger ”kyckling i ugn”. Kyckling i ugn är en riktigt hemtrevlig maträtt hur man än gör den. Det hela kan varieras på många vis genom olika tillbehör och smaksättningar. Kycklingen kan också varieras genom att man väljer olika detaljer från kycklingen. Allra enklast är förstås med kycklingfiléer – inget att ansa eller skära. Allra billigast blir det med hel kyckling – kilopriset är nämligen alltid bäst på hel kyckling.

Mina stora favoriter är dock att tillaga kycklinglår eller kycklingbröst i ugnen. Dessa kan man späcka under skinnet med olika godsaker och kryddor. Eftersom både skinn och ben finns kvar på dessa detaljer blir de väldigt möra och saftiga. Här hittar du recept med kycklinglår och med kycklingbröst.

God mat till vardag och fest

Idag tänkte jag däremot tipsa om kycklingfiléer i ugn med krossad potatis och gräddsås. Man skulle kunna säga att detta är en vidareutveckling på en rätt som min mamma brukade göra. Hon gjorde hel kyckling i ugn med gräddsås och kokt potatis. Jag har alltså tagit detta recept vidare och förenklat det hela med kycklingfiléer som får sällskap av god och enkel topping. Till det serveras den klassiska gräddsåsen som smaksätts med skyn från kycklingen (eller kycklingfond), samt krossade potatisar som först kokas, sedan krossas i en ugnsform och rostas klart i ugnen med smör och parmesanost på. Hur gott som helst!

Servera med en pinot noir från nya världen (dvs inte från Europa) om du vill ha vin till maten. Känns vinet för stramt, riv över mer parmesan på potatisen.

» Här hittar du fler recept på kyckling i ugn

Kycklingfiléer i ugn med krossad potatis och gräddsås

För: 4 personer

Kycklingfiléer i ugn med krossad potatis och gräddsås

Bruten potatis med parmesan:

1 kg fast potatis
salt
4 msk smör
100g parmesanost

Kycklingfiléer i ugn:

4 kycklingfiléer
salt, peppar
1 rödlök
10 bitar soltorkade tomater
0,5 dl sötmandel
0,5 dl hackade örter, ex dragon och libbsticka

Gräddsås:

25g smör
0,5 dl mjöl
2 dl mjölk
2 dl grädde
ev 1-2 dl vatten
2 tsk kinesisk soja
3 tsk äppelcidervinäger
1 kycklingbuljongtärning (eller 1,5 msk kycklingfond, alternativt skyn från kycklingen)
salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver

Severa med:

kokta vaxbönor och/eller kokta morötter

1. Lägg ut kycklingfiléerna i en ugnsfast form och salta och peppra. Strössla över hackad rödlök, strimlor av soltorkade tomater, hackad mandel och hackade örter. Dra över ett varv med smör och ställ in plåten i 225°C i cirka minuter eller tills kycklingfiléerna är genomlagade. Ta ut och täck formen med folie under tiden potatisen rostas i nästa steg. Skiva upp kycklingfiléerna i centimetertjocka skivor innan servering.

2. Gnugga potatisen ren men behåll skalen. Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Slå av vattnet och fördela ut potatisarna i en ugnsfast form. Slå sönder potatisarna med en muddlare eller något annat trubbigt. Ringla över smör och riv över parmesanost. Ställ ugnen på grilleffekt med högsta temperatur och ställ in plåten i cirka 5-10 minuter eller till potatisarna fått lite yta på toppen. Gör detta precis innan servering, när kycklingen är klar.

3. Smält smör i en kastrull och vispa i mjölet. Rör in mjölken i mjölmassan och sedan grädden. Låt det puttra upp så du ser hur tjock den blir och späd sedan med vatten till lagom konsistens. Rör i soja och äppelcidervinäger. Smula i kycklingbuljongen och krydda. Varmhåll såsen till det är dags att äta. Späd eventuellt med mer vatten om den blir för tjock.

Servera med kokta vaxbönor eller kokta morötter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.