Kycklingfiléer med tomat- och bönsallad, rostade potatisskivor och bea

Enkel helgmat

Kycklingfiléer med tomat- och bönsallad, rostade potatisskivor och bea är en riktig klassiker hos oss när det kommer till enkel helgmat. Proteinet brukar vi variera mellan fläsk- och nötkött, och ibland som i detta fall med grillad kyckling. Har man inte tillgång till en grill, eller tycker det är för kallt för att lama maten ute, då kan man grilla kycklingfiléerna i en stekpanna. Gärna i en grillpanna med grillränder i botten.

Grönsakerna kan man naturligtvis också variera mellan det man är sugen på. Jag tycker det är trevligt att addera något grönt på tallriken så vill man inte ta sparris och/eller broccoli kan man alltid ta gröna bönor som man sjuder hastigt i saltat vatten.

Perfekt till grillen

Madeleine LandleyPotatismynt är ett trevligt alternativ till gammal hederlig klyftpotatis. Dessa går snabbare att laga eftersom mynten är tunnare. Dessutom tycker jag också de är lite smakrikare och spännande i sin textur eftersom klyftpotatis blir torrare medan mynten blir mjukare och lite fetare. Jag gör mina potatismynt med skalet kvar eftersom det ger dem mer smak, och det blir snyggare. Dessutom kör jag med ett gäng vitlöksklyftor som får bakas i ugnen. Det gäller så klart att man gillar vitlök – annars är det bara att skippa dem. Bearnaisesåsen kan man göra själv, eller köpa färdig – för enkelhetens skull.

Om du ska välja vin till

Tomat- och bönsalladen är en riktig favorit som ofta slinker in till middagarna. Denna adderar syra tack vare balsamvinäger samt en mättnadskänsla eftersom den innehåller bönor. Gillar man inte bönor skippar man dem bara och kör istället på enbart lök, tomat och vinägretten. Servera gärna det hela tillsammans med ett medelfylligt rödvin. Exempelvis från Spanien eller Sydafrika. Eftersom kycklingen penslas med chili bör man ha i detta fall ta ett vin som inte har för kraftiga tanniner utan snarare lite mer sötma. Annars kommer chilin och krocka med tanninerna. Även ett fruktigt rosévin funkar fint till denna rätt – framför allt under sommaren och våren då ett glas rosévin sitter som en smäck.

» Här hittar du fler goda helgrecept

Kycklingfiléer med tomat- och bönsallad, rostade potatisskivor och bea

För: 4 personer

Kycklingfiléer med tomat- och bönsallad, rostade potatisskivor och bea

Rostade potatisskivor:

1 kg fast potatis
10 vitlöksklyftor
cirka 1 dl rapsolja
salt, peppar, persillade
färsk persilja eller timjan

Tomat- och bönsallad:

2 tomater
1/2 rödlök
1 burk/tetra blandade bönor
2 msk balsamvinäger
1 msk kallpressad olivolja
salt, peppar

Övrigt:

250g broccoli (1 huvud)
1 knippe grön sparris
1 burk bearnaisesås
4 nävar rucola

Grillade kycklingfiléer:

4 kycklingfiléer
0,5 dl rapsolja
0,5 dl sweet chilisås
0,5 citron
salt, peppar

  • Gnugga potatisen ren och skiva den till cirka 8 mm tjocka skivor. Skala vitlöksklyftorna och skär dem till halvor eller kvartar beroende på hur stora de är. Ringla olja i en plåt med kanter och fördela ut hälften av potatisen. Krydda ett varv och strössla ut vitlöken. Fördela ut resten av potatisen, ringla över olja och krydda. Rosta på 225°C på över- och undervärme, eller 200°C i varmluft i 30-35 minuter. Ta ut formen efter 20 minuter och vänd om innehåller med en stekspade. Klipp över fäst persilja eller riv över timjan vid servering.
  • Hacka tomaterna och klyfta rödlöken. Blanda med sköljda bönor, balsamvinäger, olivolja, salt och peppar.
  • Skär broccolin till mindre träd. Koka upp en kastrull med vatten, salt och peppar. Ha ner broccolin och låt den sjuda i 2 minuter. Ha ner sparrisen och låt allt gå i ytterligare 3 minuter. Slå av vattnet.
  • Tina kycklingfiléerna. Blanda rapsolja med sweet chilisås, pressad citronsaft samt salt och peppar. Grilla kycklingen och pensla emellanåt med sweet chilisåsen. Grilla sparrisen samtidigt. Dra över ett varv salt på sparrisen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.