Kycklingfiléer i ugn med sötpotatis, rotselleri och brysselkål

Smidigt med allt i ett-mat

När allt lagas i samma form eller på samma plåt blir det enkelt. En del kallar det för plåtmat och andra allt i ett-mat. Jag säger nog oftast allt i ett-mat, framför allt då min senaste bok heter precis så. Här kan du spana in den; Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta.

Detta recept på kycklingfiléer i ugn med sötpotatis, rotselleri och brysselkål är också en typisk allt i ett-rätt där hela middagen lagas i ugnen. Det enda man kompletterar med är en kall sås som man rör ihop av crème fraiche och riven pepparrot. Och nej, den här rätten finns inte med i boken, men däremot 50 andra goda recept.

En enkel och god vardagsrätt

Jag gör denna ugnskyckling med kycklingfiléer, men kan man så klart ta någon annan del om man hellre vill det, exempelvis överlår med ryggben eller kycklinglårfilé. Eftersom kyckling snabbt blir klar i ugnen lägger man in den ett tag efter grönsakerna. Först lägger man alltså in brysselkål, rotselleri och sötpotatis. När den har fått lite tillagning lägger man på kycklingen och lagar klart. Det hela blir en enkel och god vardagsrätt som passar fint nu när rotsaker, kål och lök är i säsong.

» Här hittar du fler goda allt i ett-rätter

Kycklingfiléer i ugn med sötpotatis, rotselleri och brysselkål

Kycklingfiléer i ugn med sötpotatis, rotselleri och brysselkål

För: 4 personer

500g brysselkål
600g rotselleri
600g sötpotatis
1 röd lök
4 stora vitlöksklyftor (skivade)
1 dl olja
salt, svartpeppar
2 krm rökt paprikapulver
1/4 kruka timjan
1/2 citron

4 kycklingfiléer
grillkrydda, salt, svartpeppar

Sås:

2 dl crème fraiche
2 tsk riven pepparrot
1 nypa salt

  • Ansa brysselkålen från fula blad. Koka upp en kastrull med saltat vatten, lägg i brysselkålen och koka dem hela i 2 minuter. Slå bort vattnet och låt dem svalna. lite. Halvera dem sedan på längden.
  • Skala och tärna rotselleri och sötpotatis. Skär rödlöken till stora bitar och separera lagren. Skiva vitlöksklyftorna.
  • Ringla oljan i en stor ugnsplåt. Lägg i brysselkål, rotselleri, sötpotatis, rödlök och vitlök. Pudra över salt, peppar och rökt paprikapulver. Repa över timjan och pressa över saften från citron. Blanda allt. Ställ in i 225°C i 10 minuter.
  • Krydda kycklingfiléerna på båda sidor med grillkrydda, salt och peppar. Ta ut formen, gör plats för kycklingen och lägg ner den bland grönsakerna. Ställ in i ytterligare 30 minuter, totalt 40 minuter. Ta ut formen och rör om bland grönsakerna efter halva tiden.
  • Rör ihop crème fraiche med riven pepparrot och smaka av med en liten nypa salt. Servera gärna med en sallad till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.