Kycklinggratäng med bacon, blomkål och broccoli

Enkel gratäng som vardagsmat

Jag har sagt det förr och jag säger det igen; den enklaste maten lagar du i ugn. Vill man hålla det riktigt enkelt har man bara ner ingredienserna i en gratängform och slänger in det i ugnen. Vill man ha ännu bättre smak på det hela steker man vissa av ingredienserna innan. Tre saker som blir extra goda, och som nästan behöver tillagas innan de åker ner i en gratäng, är blomkål, broccoli och kyckling. Varför?

Så gör du den bästa gratängen

Kyckling är i sig själv en ganska smaklös råvara. Om du skulle svara på frågan vad kyckling smakar, vad skulle du svara då? Precis – kyckling har en rätt odefinierbar smak och behöver nästan lite hjälp på traven av andra smaker för att bli riktigt god. Den behöver också lite yta runt om som ger god smak genom den så kallade Maillardreaktionen – dvs den kemiska reaktion som sker mellan aminosyror och kolhydrater, vilket ger brun färg och massor av smak- och doftnyanser.

Om man bryner kycklingen runt om med kryddor i en stekpanna får man en bra utgångspunkt för när kycklingen ska ner i gratängen. Man har också fått bort en del av den vätska som finns i den frysta kycklingen så den inte rinner ut i gratängen och gör den vattnig. Dessutom har kan kortat av tillagningstiden vilket gör att den inte behöver vara inne lika länge i ugnen.

Knep i köket för ännu godare mat

Blomkål och broccoli som förkokas innan de åker ner i en gratäng eller paj mår också bra av att blancheras innan, dvs kokas snabbt. Genom att förkoka dem blir de mjukare och trevligare att äta när de ligger i gratängen. Okokt blomkål och broccoli har också en tendens att bli hårda samt en aning brända om de ligger högt upp mot ytan i pajen. Om man förkokar får man en fin smak på hela pajen och en trevligare konsistens. Har du ändå bråttom – ja, då kan du förstås bara hiva ner sakerna direkt. Men tro mig, det blir stor skillnad – framför allt på kyckling.

Med dessa knep i bakfickan kan du nu få till en ännu bättre kycklinggratäng med bacon, blomkål och broccoli. Varför inte prova med detta recept där du får en underbart god och krämig kycklinggratäng med kyckling, bacon, blomkål och broccoli. Denna kan förstås även göras med de rester du har hemma och räcker till många? Klassisk husman när den är som enklast, helt enkelt.

» Här hittar du ännu fler recept på goda gratänger

Kycklinggratäng med bacon, blomkål och broccoli

För: 6-8 personer

Kycklinggratäng med bacon, blomkål och broccoli

3 kycklingfiléer
salt, peppar, chiliflakes
1 paket bacon
1 gul lök
1 röd paprika
600g blomkål
1 broccolihuvud (250g)
1 dl svarta oliver
1 dl kapris
4 dl grädde
4 ägg
2 dl ost

1. Stek kycklingfiléerna hela med smör, salt, peppar, chiliflakes. Hacka gul lök, bacon och paprika och ha ner i stekpannan så det får stekas med i några minuter. Låt allt svalna, skiva sedan kycklingen tunt.

2. Dela blomkål och broccoli till mindre träd. Koka upp en kastrull med saltat vatten och ha ner blomkål och broccoli. Låt småputtra i 3 minuter. Slå av vattnet.

3. Fördela ut kyckling, lök, paprika, bacon, blomkål och broccoli i en smörad gratängform tillsammans med svarta oliver och kapris.

4. Vispa ihop ägg och grädde med kryddor. Slå stannigen över gratängen och ställ in 30 minuter i 225°C. Tag ut gratängen och strössla över osten. Ställ in ytterligare 10 minuter (totalt 40 minuter). Tag ut gratängen och låt den svalna ett par minuter. Strössla gärna över skivad salladslök när den är klar så blir det fint. Servera med en sallad.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.