Kycklinggryta i Crock Pot

Härlig gryta i Crock Pot

Fjärde modellen av den svenska Crock Poten har gjort entré i mitt kök. Den här gången blev det en vit modell som är lite mindre än de andra jag har. Periodvis lagar jag väldigt mycket i Crock Poten, framförallt under vintern du vi äter mycket grytor, men även under sommaren då ribs och andra köttbitar ska förkokas innan de hamnar på grillen. Hur smidigt som helst. Läs gärna mer här om varför man ska ha en Crock Pot.

Denna modell är som sagt lite mindre än de övriga jag har. Den första versionen som kom till Sverige var den enklaste av de olika modellerna. Denna hade utstående vred för tid och temperatur samt en enkel digital display som indikerade återstående tid. Mer än så behöver man egentligen inte. Jag gillar verkligen enkelheten med denna.

Funktioner och fördelar

Efterföljande modell var utrustad med en lackad innergryta samt platta knappar med tillhörande dioder. Även denna har en display för återstående tid och är lite kompaktare i sin modell. Föregående var var i borstad metall medan denna var kromad.

I den tredje modellen hade man sett över design och funktion en hel del. Till skillnad från föregående modeller som var ovala, var denna fyrkantig och utrustad med en mer utförlig display för funktioner. Grytan var i metall och några av de större nyheterna var att man både kunde ångkoka, sautera, baka bröd och såklart slökoka. Är du sugen på en Crock Pot? Här kan du läsa mer om Temperaturer, recept och tips innan ditt köp.

Använd den på spisen eller i ugn

Med hjälp av den senaste modellen slipper man stöka ner halva köket med kastruller och stekpannor eftersom man kan göra allt i samma gryta. Den går nämligen att använda på spis och i vanliga ugnen. Den nya beläggningen på innergrytan som är i metall innehåller inga giftiga eller cancerframkallande ämnen. Denna beläggning kallas DuraCeramic och är ett reptåligt material som är fyra gånger hårdare än andra non-stick beläggningar. Den modell som jag har på 5 liter är rund och i vitt. Denna har en enklare display där man ser resterande tid. Precis som föregående modeller övergår den i varmhållning när tiden har löpt ut.

Kyckling i Crock Pot

Personligen har det här blivit en av mina favoriter. Dels för att den är snygg i vitt och tar lite mindre plats. Den större modellen med bakfunktion har ju nu istället på landet så man kan baka bröd till frukosten och koka ribs till grillen. I stan grillar vi nämligen knappt längre. Det här är det första jag lagat i denna modell, men du hittar förstås massor av andra goda recept till Crock Pot här.

Kycklinggryta i Crock Pot är verkligen enkelt att göra. ha ner alla ingredienser i grytan och starta den. Svårare än så är det faktiskt inte. Välj gärna svensk kyckling så slipper du onödig antibiotika i köttet. Servera grytan som den är, eller med ris eller potatis.

Nya modellen av Crock Pot med DuraCeramic finns att köpa hos Acreto.

Kycklinggryta i Crock Pot

För: 4 personer

Kycklinggryta i Crock Pot

2 gula lökar
600g kycklingfilé, eller strimlad lårfilé med kebabsmak
2 stänger selleri
3 morötter
150g haricots verts
2 burkar krossade tomater
2 dl vatten
3 msk chipotlepasta
salt, peppar, vitlök

Tillbehör:

jasminris

1. Hacka löken till stora bitar. Strimla kycklingen om du använder kycklingfilé. Ställ DuraCeramic-grytan på plattan och hetta upp den med smör i botten. Ha ner lök och kyckling och stek till kycklingen fått lite yta. Använder du naturell kycklingfilé, krydda med valfri krydda, exempelvis kebabkrydda.

2. Ställ över grytan i Crock Poten och starta den på högsta läget i 3 timmar. Ha ner hackad selleri och morötter, kortare bitar av haricots verts samt krossade tomater. Skölj ur tomatburkarna med vatten och ha ner det i grytan. Klicka i chipotlepasta och krydda. Blanda allt, sätt på locket och låt Crock Poten köras i sina 3 timmar. Servera med ris och hackade chachewnötter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.