Kycklinggryta med blomkål och broccoli

Enkel och lättlagad vardagsgryta

I början av december byggdes det Landleyska köket om. Det gamla och skruttiga köket som åkte ut är från 90-talet, med kyl och frys som brummar igång när man minst vill och som drar en massa onödig energi. Spisen är en gammal hederlig variant med upphöjda plattor där saker bränner fast samt en integrerad ugn – helt utan finesser. För att kunna spela in nya videos till Landleys köks YouTube-kanal var det dags att slänga ut det gamla. Jag kommer att berätta mer om det nya köket framöver och dela med mig av de saker vi kom under fund med under tiden det byggdes.

Under tiden det byggdes stod vi helt utan kök vilket gjorde att man fick planera maten innan. Vi löste det hela genom att laga smarta maträtter som förvarades i matlådor och som sedan värmdes i micron. Bland annat denna goda kycklinggryta med blomkål och broccoli som serverades med kokt ris, samt en stor gratäng med julskinka och rödkål. Ris hade vi kokat en stor omgång av och förvarade i en egen matlåda. På så vis kunde man varva rätterna och komplettera med sallad och andra tillbehör.

Kyckling, blomkål och broccoli

Eftersom kyl och frys skulle bytas var det ett ypperligt tillfälle att passa på att tömma dessa. Vi är ganska duktiga på att äta av det vi fryser in. Trots det finns det alltid några saker som glöms bort och ligger där en evighet. Den här rätten är alltså lite av en upprensning där kyckling, blomkål och broccoli kom från frysen, medan ärtorna kom från en burk i skafferiet. Tro det eller ej, men till och med grädden kom från frysen eftersom jag hade slängt in hela tetran i vid något tillfälle när vi skulle resa bort. Det hela blev en härlig smakkombination där blomkål och broccoli gifter sig find med de gröna ärtorna och kycklingen.

Laktosfritt och diabetesanpassat

Ska du laga enkel mat till många – eller kanske mat till lunchens matlådor är detta en utmärkt maträtt. Laga i en stor gryta och komplettera med kokt ris, alternativt stekt eller kokt potatis. Eftersom grytan reds av med majsstärkelse är den helt glutenfri. Byter du grädden mot laktosfri grädde blir det laktosfritt.

För diabetesanpassat, skippa det vita vinet och byt mot saften från 1 pressad citron samt 4 dl vatten. Majsstärkelsen kan skippas helt eller bytas mot 1 dl mosade, vita bönor. Servera med en sallad istället för ris.

» Här hittar du fler goda kycklingrecept

Kycklinggryta med blomkål och broccoli

För: 8 personer

Kycklinggryta med blomkål och broccoli

Kycklinggryta:

900g kycklingfilé
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
600g blomkål
2 broccolihuvuden (á 250g)
1 röd paprika
4 dl vitt vin
3 dl vatten
1 burk gröna ärtor
5 dl grädde
3 msk majsstärkelse
salt, peppar, oregano

Tillbehör:

jasminris
chipotletabasco

1. Skär kycklingfiléerna till mindre bitar och bryn i en gryta på hög temperatur till de fått yta.

2. Hacka gul lök. Dra ner värmen på grytan och strössla ut löken runt kycklingfiléerna. När löken fått lite yta, ha ner hackad vitlök och låt den stekas med i 1 minut.

3. Skär blomkål, broccoli och paprika till lagom bitar och ha ner i grytan. Slå på vin och vatten och låt det puttra ihop under några minuter.

4. Ha ner avrunna ärtor och rör i grädde och majsstärkelse. Låt puttra ihop och smaka av med kryddor. Servera med ris, potatis eller en sallad. Gillar du hetta – servera gärna med chipotletabasco.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.