Kycklinggryta med curry i Crock Pot

Enkel vardagsmat i slökokare

Jag älskar mina nya skålar från Åhléns. De är snygga, rymliga och helt perfekta att äta vardagsmiddagen i. Det jag också gillar med dem är att all mat man lägger upp i dem ser så tjusig ut. Tydligen är det också fler som gillar dessa skålar, för när jag skulle köpa fler i en till färg hade priset höjts…

God gryta till vardagsmiddagen

Crock Pot 5 literI skålarna denna kväll hittar vi en kycklinggryta med curry i Crock Pot. Denna goding kan man servera med ris, potatis, bulgur eller något annat tillbehör man känner för. Jag väljer det första. Själva grytan tillagas i en Crock Pot, men självklart kan man även laga den i en vanlig gryta på spisen. Kör den då på låg värme i cirka 2-3 timmar.

Jag har en av de nya Crock Pot-modellerna där man kan bryna i själva Crock Poten. Denna funktion har inte de tidigare modellerna. I den nya kan man däremot få så pass hög värme att köttet går att bryna. Smidigt! Har du nu en äldre modell är det bara att bryna köttet i en stekpanna och ösa ner i Crocken. Här kan du läsa mer om den senaste Crock Pot-modellen på 5 liter.

Måste man bryna köttet till en gryta?

Måste man bryna köttet, undrar du kanske nu? Ja. Eller nja. Man måste inte, men det blir mycket godare. När man bryner kött sker en så kallad maillardreaktion som innebär att socker och aminosyror, det vill proteinet, reagerar med varandra. När detta sker bildas massor av aromer och smaker som ger köttet en godare smak, samtidigt som det går en fin yta. När kött kokas händer inte dessa. Alltså vill man gärna bryna allt kött innan det kokas. I en Crock Pot eller annan slökokare blir också smaken på hela grytan mycket bättre med en rundare och mindre ”råköttig” smak.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Kycklinggryta med curry i Crock Pot

För: 8 personer

Kycklinggryta med curry i Crock Po

4 kycklingfiléer
2 stora palsternackor
300g rotselleri
300g pumpa
250g savojkål
4 salladslökar
3 msk gul curry
salt, peppar, vitlökspulver, timjan
3 msk sweet chilisås
8 dl vatten
1 knippe bladpersilja

1. Ansa kycklingfiléerna och skär dem till mindre bitar. Ställ den inre Crock Pot-grytan på spisen och ha ner smör och lite kyckling i taget. Bryn kycklingen runt om och krydda med salt, peppar, vitlökspulver och timjan.

2. Skala palsternacka, rotselleri och pumpa och skär dem till mindre bitar Ha ner i grytan. Strimla upp savojkål och kiva salladslök. Ha ner i grytan.

3. Krydda ordentligt med curry, salt, peppar, vitlökspulver och timjan. Slå på sweet chilisås, klipp över persilja och slå över vatten. Rör om allt. Ställ innergrytan i värmegrytan och starta i högsta läget och kör i 5 timmar. Servera med ris, sweet chilisås och rostade frön.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.