Kycklinggryta med grädde, paprika, bacon och champinjoner

God gryta till vardag och helg

Mat som äts i skål med en sked går varmt hemma hos oss. Den här typen av mat är så enkelt att äta, och i veckorna spelar det inte så stor roll. Ska man servera maten till helgen är det bara att byta till kniv och gaffel. Skämt å sido. Enkel mat är smidigt i veckorna när man har ont om tid. Den får gärna tillagas i en gryta eller i ugnen så går det ännu smidigare. Behöver man gå hemifrån medan maten lagas gör man den med fördel i en slökokare, exempelvis en Crock Pot.

Recept för slökokare och för vanlig gryta

Kycklinggryta med grädde, paprika, bacon och champinjoner är en god gryta som man kan laga både vanlig kastrull på spisen eller i en slökokare. Då varierar tiden. Ju längre grytan går desto mörare blir förstås kycklingen. Jag serverar det hela med quinoa som jag kokar i grönsaksbuljong samt sköljda kidneybönor. Självklart kan man servera grytan med ris eller couscous om man så vill.

Receptet nedan är anpassat både för gryta på spisen och slökokare. Dock är det för slökokare som kan användas på spisen, eller en crock Pot med bryningseffekt. Har du inte en sådan bör du göra stekningen i en stekpanna och ösa över innehållet i slökokaren.

» Fler recept på goda grytor hittar du här

Kycklinggryta med grädde, paprika, bacon och champinjoner

För: 8 personer

Kycklinggryta med grädde, paprika, bacon och champinjoner

4 kycklingfiléer
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 paket bacon
1 burk hela champinjoner (ca 290g)
8 bitar soltorkade tomater
3 dl vispgrädde
4 dl vatten
1 tsk ancho chilipulver
salt, peppar, torkad timjan

Tillbehör:

quinoa
1 burk kidneybönor

1. Skär kycklingfiléerna till mindre bitar. Ställ Crock Potens innergryta på spisen och hetta upp den med smör i botten. Bryn kycklingen runt om på hög värme. Gör du grytan på spisen i vanlig gryta/kastrull, använd en stekpanna till att bryna kycklingen. Låt kycklingen få yta och ös sedan över den i en gryta.

2. Hacka gul lök, vitlök och paprika och ha ner i Crock Poten eller grytan. Låt den mjukna under några minuter.

3. Skär baconen till mindre bitar och halvera champinjonerna. Stek i stekpanna så det får yta och ös sedan över i grytan. Ha ner strimlade soltorkade tomater och rör i grädde, vatten och kryddor.

4. Flytta över innergrytan till Crock Poten och kör den på högsta läget i 4-5 timmar. Står kastrullen på spisen, låt den gå på medelvärme i 1-2 timmar. Servera med kokt quinoa och sköljda kidneybönor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.