Kycklinggryta med kål och lök

Hur styckar man kyckling?

Tänk så många som alltid väljer kycklingfilé bara för att det är enkelt. Sanningen är också att det är ganska dyrt. I alla fall om man inte ska välja massproducerad, dålig kyckling från något av våra grannländer…

Hel kyckling är kanske lite skrämmande att tillaga. Möjligtvis för att folk inte vet hur man styckar en hel kyckling. Att stycka kyckling är inte alls svårt. Förresten gör det inte så himla mycket om det inte blir snyggt. Kolla in videon där Christian Hellberg visar hur man gör.

Gryta på hel kyckling

Till den här grytan valde jag hel kyckling som styckade innan. Alla delarna åkte ner i grytan och köttet kokade loss. Sedan var det bra att sleva upp och pilla bort benen. Kyckling är ju inte som med fisk att det blir småben överallt utan har större ben som man lätt hittar. Självklart kan man använda kycklingfilé om man vill, men det blir mer ekonomiskt om man använder en hel kyckling.

Enkel vardagsmat till många

Vi är två personer hemma i hushållet, men jag lagar alltid mat till minst fyra personer så vi har rester till middag dagen efter – eller matlåda om man så vill. På så vis slipper man stå och laga mat varje kväll och kan bara komplettera resterna med lite ny kryddning. Den här grytan lagade jag i två steg; Första dagen gjorde jag en klar gryta. Andra dagen blandade jag i kokosmjölk och lite thai-smaker. Självklart kan man göra grytan med kokosmjölk redan från början, men det gör man som man vill.

» Här hittar du fler goda kycklingrecept

Kycklinggryta med kål och lök

För: 6-8 personer

Kycklinggryta med kål och lök

Kycklinggryta:

1,5 kg hel kyckling eller 1 kg kycklingfilé
2 stora gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 stor palsternacka
7 dl vatten
400g vitkål
200g svartkål
1 msk äppelcidervinäger
1 röd chilifrukt
1 citron
2 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar, oregano
250g små kvisttomater

Komplement dag två:

5 dl kokosmjölk (1 tetra)
1 tsk (inlagt) hackat citrongräs
0,5 dl inlagda jalapeños
1 tsk chipotlepasta

1. Skölj kycklingen och dra av skinnet. Skär kycklingen mitt itu och skär loss lår och vingar. Skär loss kycklingbrösten från benet och halvera dessa. Se film om hur man styckar kyckling. Bryn kycklingbitarna runt om i smör i en het panna. Lägg över i en gryta.

2. Skär löken till stora bitar och bryn den i pannan. Ös över i grytan. Hacka vitlök och skär palsternacka till stora bitar. Ha ner i grytan och slå på vatten.

3. Skär vitkål och svartkål till grova bitar och stek på i smör i stekpannan. Slå på äppelcidervinäger och låt det fräsa bort. Ha ner kålen i grytan. Hacka en röd chilifrukt och ha i. Pressa i saften från en citron och krydda. Blanda allt och peta ner tomater runt om överst. Låt grytan puttra på låg temperatur i minst 40 minuter – gärna längre.

Komplement dag två: rensa kycklingen från ben och ha ner köttet i grytan. Rör i kokosmjölk, hackat inlagt citrongräs, jalapeños och chipotlepasta. Låt den koka upp och sedan småsjuda cirka 10-15 minuter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.