Kycklinggryta med kokosmjölk

Laga mat med kokosmjölk

Kokosmjölk är en underskattad ingrediens som blir underbart gott att ha i diverse maträtter – framför allt i maträtter med en asiatisk touch och inslag av koriander och citrusfrukter. Kokosmjölk är också perfekt om man är laktosintolerant.

Vill man hålla det smalt tar man light-varianten, men allra godast blir det förstås om man tar den normalfeta sorten (17-22%). Lightvarianterna av olika produkter har ofta tillsatta ämnen för att göra dem tjocka och kompensera för det minskade fettet. Personligen lever jag efter filosofin att ju mindre man mixtrar med en råvara, desto bättre är det för kroppen. Jag föredrar alltså så naturligt som möjligt och så lite onaturligt och tillsatt som möjligt.

Är kokosmjölk bättre än grädde?

Kokosmjölk är bra på det viset att det kommer från växtriket och därför också innehåller vegetabiliskt fett. Jämfört med creme fraiche (34%) och vispgrädde (40%) innehåller kokosmjölk mindre fett, nästan lika mycket kolhydrater och ungefär lika mycket protein. Kokosmjölk innehåller också 1,5 gram fibrer per 100 gram medan grädde och creme fraiche inte innehåller några fibrer alls. Kokosmjölk innehåller också lite mindre mättat fett och lite mer omättat fett, något som är kopplat till att det är vegetabiliskt fett snarare än animaliskt.

Kokosmjölk grädde creme fraiche

Mättat och omättat fett

Många av oss skulle må bättre av att äta lite mindre fett. Dålig fettkvalitet kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar vilket gör att det är allra viktigast att byta till rätt sorts fett, det vill säga mindre mindre mättat fett och mer omättat fett. Det mättade fettet ökar kolesterolet i blodet vilket i sin tur kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar. Omättat fett fungerar istället så att det sänker kolesterolet i blodet och på så vis minskar risken för dessa sjukdomar. I alla fall om man ska lyssna på forskningsresultaten.

Man brukar säga att ju hårdare fettet är desto större andel mättat fett innehåller det. I det stora hela kan man säga att det är marginella skillnader på kokosmjölk, grädde och creme fraiche när det kommer till vad som är ”bäst” eller ”nyttigast”. Däremot är det kanske lika viktigt att välja varor som är ekologiska, krav-märkta och fiberrika. Nu väntar vi bara på att dessa bra varor ska börja säljas i tetra så att vi som vill göra gott för natur och andra människor slipper få i oss allt det gift som kokosmjölken drar ur konservburkarna.

Vardagsmat med asiatiska smaker

Den här maträtten är enkel att göra och innehåller ovan nämnda kokosmjölk. Tillsammans med färsk koriander, citron och vitlök får den en härligt asiatisk touch. Dessutom är den proppad med välgörande grönsaker och magert kycklingkött. Gillar man lite hetare mat är det nästan ett måste att servera sambal oelek till. Laga en stor omgång så får du en perfekt vardagsrätt som går snabbt att svänga ihop.

Kycklinggryta med kokosmjölk

Kycklinggryta med kokosmjölk

För: 8 personer

1 kg kycklingfilé
1 stor gul lök
5 vitlöksklyftor
1 broccolihuvud (ca 250g)
300g blomkål
3 morötter
1 zucchini
1 röd paprika
2 burkar kokosmjölk
1 kruka koriander
1/2 citron
salt, peppar

1. Ansa kycklingen och bryn den runt om i en vid stekpanna eller wok. Hacka gul lök och vitlök. Ha ner i pannan och blanda med kycklingnen.

2. Dela broccoli och blomkål till mindre träd. Skiva morötter, tärna paprika och skär zucchinin till kvartar. Ha ner allt i pannan och låt det fräsa på hög värme i cirka 3 minuter.

3. Slå på kokosmjölken och riv över citron. Salta och peppra och låt det sedan puttra ihop under cirka 5 minuter. Servera med sambal oelek och färsk koriander. Ät den som den är eller kombinera med kokt jasminris.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.