Kycklinggryta i ugn med potatismynt och morötter

Kyckling i ugn

Påsk, fortfarande inte så varmt och rådande sjukdomstider utanför dörren… Vad kan då inte vara bättre än en kycklinggryta i ugn med potatismynt och morötter? Kyckling i ugn är något jag gillat ända sedan jag var liten. Jag minns hur min mamma brukade göra hel kyckling i ugn med potatis till. Sedan gjorde hon en sås av skyn från kycklingen och serverade det hela med morötter och svartvinbärsgelé. Det var hur gott som helst. Recept på kyckling i ugn finns det faktisk hur många som helst av här i bloggen.

Denna kycklinggryta ville jag tillaga i mitt senaste inköp som var en låg och vid gryta, också kallad buffégryta. Innan hade jag sett lite bilder på rätter lagade i buffégrytor och det såg så hemtrevligt och inbjudande ut att jag också ville skaffa mig en.

Enkel och god påskmat

Denna kycklinggryta i ugn med potatismynt och morötter är verkligen superenkel att göra, och tillagas som sagt i en lite lägre, större gryta. Grytan sköter sig i stort sett själv där i ugnen. Man kan så klart även tillaga det hela i en gratängform, om man vill. Till det hela serverar jag rödvinbärsgelé och gärna ett glas vin.

Eftersom kyckling är så starkt förknippat med påsk är den en utmärkt middagsgryta att svänga ihop och bjuda på. Alla ingredienserna går att få tag i så här års, håller länge och är typiskt svenska; vitkål, potatis och morötter. Vill man inte ta grön paprika går det lika bra med strimlad paprika på burk. Detta är perfekt att ha hemma i skafferiet.

Vill du förresten förvara dina råvarorna längre där hemma? Tänk på att grädde och andra mejerivaror går utmärkt att frysa. Vill du att grönsakerna ska hålla längre sänker du bara kylen en grad så får du ännu längre hållbarhet. Det som ska hålla extra länge och som ändå inte ska ätas färskt kan man hacka och frysa in. Smidigt, klimatsmart – och skafferivänligt. Många väljer kycklingfiléer, men till denna härliga rätt har jag valt urbenade kycklinglår. Alltså kycklinglårfiléer. Dessa är saftiga, smakrika och oftast lite billigare. Jag kör såna utan skinn, men man kan så klart köpa kycklinglårfiléer med skinn om man gillar det.

» Här hittar du fler goda recept som passar till påsk

Kycklinggryta i ugn med potatismynt och morötter

För: 4 personer

Kycklinggryta i ugn med potatismynt och morötter

800g kycklinglårfiléer
25g smör
3 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
250g vitkål
1 grön paprika
650g fast potatis
2 morötter
3 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
1,5 msk majsstärkelse
2 msk skånsk senap
salt, peppar, oregano

Tillbehör:

rödvinbärsgelé

  • Tina kycklinglårfiléerna om de är frysta. Skiva vitlök och purjolök. Strimla vitkål. Kärna ur och strimla paprikan. Slanta potatis och morötter.
  • Olja en ugnsfast form eller en buffégryta. Fördela ut vitkål, paprika och purjolök. Salta ett varv. Fördela ut potatis och morötter ovanpå. Salta mellan lagren. Avsluta med salt, peppar, smulad oregano och fördela ut klickar av smör.
  • Rör ihop vitt vin, grädde, majsstärkelse och senap. Slå såsen över formen/grytan. Ställ in i 225°C över- och undervärme 30 minuter.
  • Ta ut formen/grytan, rör försiktigt om och skeda över sås. Krydda kycklinglårfiléerna med salt, peppar och grillkrydda på båda sidor. Lägg dem överst med den släta sidan uppåt. Ställ in formen/grytan i ytterligare 20 minuter. Kontrollera att potatisen mjuknat och att kycklingen är klar (cirka 75°C i innertemperatur). Servera med rödvinbärsgelé.

För alla? Receptet är glutenfritt. Väljer du laktosfri grädde blir receptet också laktosfritt.

Rekommenderat vin till: McManis Viognier (6290)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.