Kycklingklubbor med fransk potatissallad

Mat till Picknick

Tiden för picknick är äntligen här. Nu kan man bege sig ut i parken med filten i högsta hugg, en flaska gott rosévin och något färdiglagat som bara läggs på grillen. När det kommer till engångsgrillen har du kanske hört att det inte är bra för miljön. Det stämmer också helt. Engångsgrillarna är riktiga miljöbovar då de är indränkta i giftigt tändmedel som bryts ner långsamt. Grillarna sopsorteras sällan och lämnas allt för ofta kvar i naturen.

Engångsgrillar ska sorteras som icke brännbart och lämnas på återvinningscentralen. Gallret och aluminiumlådan är metallskrott medan emballaget är dels av plat och dels av papp. Det ska alltså separeras var för sig. Till råga på allt orsakar de skärsår på dem som sköter sophanteringen eftersom galler sticker ut ur soppåsarna.

Vilken grill ska man välja?

Investera hellre i en liten bärbar grill som du kan ta med dig. De är både snällare mot miljön och ger ett bättre grillresultat. Fyll grillen med kol eller bricketter innan du går hemifrån och tänd den exempelvis med hjälp av fiffig tändull. Tändullen från Landmann är tillverkad av trä och biologiskt nedbrytbart vax. Det enda man behöver är en tändare för att få fyr på det hela. Riktigt smart och enkelt.

kycklingklubbor_0D5A4853Caj P Smoke Chipotle Rub

Mat som kan serveras kall

Det fina med den här rätten är som sagt att den inte bara passar bra till sommarkvällen utan också att ha med sig ut i båten eller på picknicken. Potatissalladen gör man i förväg. Likaså kan kycklingbenen tillagas innan och ätas kalla – vilket är perfekt i båten. Man kan även preppa kycklingbenen för grillen genom att gnugga in dem med ruben och sedan svepa om foliet. Väl på plats lägger man dem på grillen.

Ta tillvara på det som blir över

Den franska potatissalladen innehåller soltorkade tomater. Använder man soltorkade tomater i olja kan man gott använda den olja som blir över. Den smakar gott av tomat och har en härligt rödaktig färg. När första burken blir tom brukar jag låta den stå kvar i kylen med oljan. Vartefter det sedan bli över olja från andra burkar häller jag ner den i oljeburken. Fiffigt! I det här receptet används just tomatolja. Använder man soltorkade tomater på påse får det lika bra med vanligt olivolja.

Pssst. Glöm inte att spana in det passande vintipset nedan. Fler recept som passar till picknick hittar du här.

Kycklingklubbor med fransk potatissallad

För: 4 personer

Kycklingklubbor med fransk potatissallad

Kycklingklubbor:

1 kg kycklingben
1 påse smoke chipotle rub
salt, peppar
aluminiumfolie

Fransk potatissallad:

1 kg potatis
1 dl tomatolja (eller olivolja, se ovan)
2 msk balsamico
1 msk dijonsenap
salt, peppar
15 st soltorkade tomatbitar i olja
1 röd lök
3 salladslökar
1 dl kapris
70g salladsmix (ex rucola och babymangold)

1. Tina kycklingbenen och knappa in dem med chipotle-rub samt salt och peppar. Låt ligga i rumstemperatur i en timme. Tillaga kycklingbenen i ugn i 200°C i 25 minuter, eller grilla dem på en vanlig grill. Linda in ändarna på varje kycklingben i aluminiumfolie.

2. Gnugga potatisen ren och skär till kvartar. Koka i saltat vatten till den mjuknat – cirka 15 minuter.

3. Rör ihop oljan från de soltorkade tomaterna samt balsamico, dijonsenap och kryddor.

4. Slå av vattnet från potatisen och blanda med strimlade, soltorkade tomater, klyftad rödlök, strimlad salladslök, kapris och småbladig sallad. Ringla över oljan.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.