Kycklingköttbullar med ugnsrostade rotsaker

Enkel vardagsmat

Våren är här och jag börjar längta efter lättare, vårigare mat. På vintern lagar jag gärna mustig och värmande mat i form av grytor och gratänger – eller varför inte en sjysst köttbit med potatisgratäng och ett riktigt robust rödvin? Långkok och enkelhet står nästan alltid på agendan den tiden på året.

Framåt vårkanten blir jag däremot sugen på lättare mat. Det är kanske inte så konstigt eftersom man inte längre behöver bulka för den kalla tiden. När jag lagar mat göra jag alltid extra mycket. Det som blir över ställer jag in i kylen i olika burkar, för att sedan kunna plocka fram och kombinera till nya rätter. Den här typen av mat är verkligen det bästa man kan laga när man vill spara tid, och alla dessa recept hittar du här.

Hur man lagar enkel veckomat?

Att denna kategori heter just veckomatsedel beror på att man kan kombinera recepten till en matsedel som man lagar under veckan. Man behöver heller inte välja ut sju recept utan kanske fyra. Resterna kombinerar man sedan mellan dagarna för att fylla ut veckan. Hur smart som helst! Kolla också in denna post om hur man lagar enkel veckomat.

Nyttigare köttbullar

Kycklingköttbullar med ugnsrostade rotsaker är typisk vardagsmat som är enkel att göra. Kycklingkött är magrare och bra för formen. Dock har kycklingfärs en tendens att bli lite lösare än nötfärs. Av den orsaken valde jag att använda finhackad mandel istället för ströbröd. Dels blir det glutenfritt, lite mer struktur i köttbullarna, samt mindre kolhydrater. Servera med vad du är sugen på – eller prova med dessa ugnsrostade rotsaker, bönsallad och creme fraiche som sås.

» Fler recept på enkel vardagsmat hittar du här

Kycklingköttbullar med ugnsrostade rotsaker

För: 4 personer

Kycklingköttbullar med ugnsrostade rotsaker

Ugnsrostade rotsaker:

1 kålrabbi
4 morötter
1 fänkålshuvud (cirka 200g)

Kycklingköttbullar:

1 dl hackad mandel
1 liten gul lök
1 ägg
1 knippe libbsticka
1 tsk rökt paprika
1 tsk ancho chilipulver
salt, peppar
500g kycklingfärs

Bönsallad:

1 tetra svarta bönor
1 liten burk majs
1 dl solrosfrön
blast från kålrabbin
salt, peppar
1 msk balsamvinäger

Tillbehör:

creme fraiche

1. Skär av blasten från kålrabbin och spara den. Tärna kålrabbi och morötter och skär fänkålen till mindre bitar. Ringla olja i en ugnsfast form och fördela ut grönsakerna. Salta och peppra och rosta dem sedan i 225C° i cirka 20 minuter. Rör gärna om i formen efter halva tiden.

2. Hacka mandel och riv löken på ett rivjärn. Blanda med ägg, hackad libbsticka och kryddor. Blanda ner färsen sist och forma till bollar, cirka 2 matskedar stora. Stek kycklingbullarna på hög värme i omgångar så de får yta. Avsluta med att steka klart alla kycklingbullarna på lägre värme så de blir genomstekta.

3. Skölj de svarta bönorna och blanda med avrunnen majs. Rosta solrosfröna i lite olja med salt. Strimla upp blasten från kålrabbin och ha ner i pannan på slutet. Blanda med bönor och majs. Smaka av med dalt, peppar och balsamvinäger. Servera det hela med naturell creme fraiche.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Kycklingköttbullar med ugnsrostade rotsaker är vardagsmat som är enkel att göra. Kycklingkött är också magrare. Servera med bönsallad och creme fraiche.